Skriveno podzemlje Beograda

Datum: 02-04-2020

Za sve zaljubljenike u istoriju i priče koje ne možete pronaći u istorijskim udžbenicima, Beograd ima pravu poslasticu. Ispod gradskih ulica i parkova, vešto skrivene od očiju svakodnevnih prolaznika i stanovnika grada, nalazi se podzemlje Beograda, mnoštvo prostorija i tunela sa jedinstvenom pričom i atmosferom zbog koje ćete poželeti da otkrivate još.

podzemlje beograda 1

foto: beogradispodbeograda.com

Pećine stare osam miliona godina

Ulazak u pećine koje ,,pamte” panonsko more, na pojedinim mestima  još uvek možete pronaći morske školjke starosti između šest i osam miliona godina, je iz Abardareve ulice, odmah pored zgrade Radio televizije Srbije. Kompleks pećina možemo podeliti u tri grupe, pa ćete tako biti u prilici da vidite antičke pećine, turske lagume i bunker nacističkog komandanta Aleksandra von Lera.

Podzemlje Beograda uključuje antičke pećine su iz doba vladavine Rimljana, koji su odatle vadili kamen kako bi izgradili beogradsku tvrđavu, zidine, kuće i sarkofage. Jedan broj istoričara veruje, mada za to ne postoje precizni dokazi, da su tu sahranjivani Rimljani, ali i da su se održavali okultni obredi. Za vreme vladavine Turaka, pećine su dublje kopane kako bi se pronašla nova nalazišta šalitre (za pravljenje baruta), ali i u cilju skladištenja naoružanja, municije i namirnica za vreme bombardovanja i opsade grada. Veliki deo podzemnog kompleksa danas nije dostupan, ali postoje indicije da su Turci prokopali i izgradili lagume, hodnike i pećine u ukupnoj dužini od deset kilometara.

U toku Drugog svetskog rata, nacistički komandant Aleksandar von Ler nalaže preuređenje pećina i izgradnju dodatnih objekata, kako bi čitavu vrhovnu komandu Vermahta za jugoistočnu Evropu, smestio ,,pod jedan krov”. Lerov bunker je bio dom za oko hiljadu vojnika, koji su tu mogli da ostanu i do šest meseci. Prilikom oslobađanja Beograda od strane Crvene armije, komandant Aleksandar von Ler nije uhvaćem u svom bunkeru. Veruje se da je nacistički bunker imao izlaz do reke, odakle je komandant Ler brodom došao do Zemuna, gde su ga sovjetske snage i uhapsile. Do današnjeg dana, ova tvrdnja nije potvrđena zbog velike količine dinamita postavljenog u pojedinim hodnicima bunkera, koji sprečavaju dalja istraživanja.

podzemlje beograda 2

foto: beogradskatvrdjava.co.rs

Nuklearani bunker iz doba Informbiroa

Kalemegdan, omiljeno šetalište svih Beograđana, pored velelepne srednjovekovne tvrđave, planetarijuma, Vojnog muzeja i Zoološkog vrta je i dom skrivenih odaja, hodnika, ćelija i bunkera. Početkom 50-ih godina, za vreme Rezolucije Informbiroa, izgrađeno je preko stotinu mitraljeskih, artiljerijskih i drugih bunkera na Gornjem gradu. Jedan od tih bunkera se nalazi odmah pored spomenika Pobedniku i predstavljao je strogu državnu tajnu, obelodanjenu tek 2008 godine. Bunker je izgrađen na prostoru od dvesta metara kvadratnih, mogao je da izdrži nuklearni udar, sa malom spavaonicom, dugim hodnicima, ventilacijom, kanisterima za vodu i otvorima za topovsku i protivtenkovsku artiljeriju. Na svu sreću, bunker nikad nije doživeo namenu za koju je bio projekotvan, tako da je ostao isti kao prvog dana kad su ga graditelji otvorili za vojnu upotrebu.

Gosti Sky apartmana mogu nam se obratiti radi organizacije tura.

foto sa naslovne strane: beogradispodbeograda.rs