Nauka, istorija i zabava u Muzeju Nikole Tesle

Datum: 03-09-2020

teslin muzej

Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i brojnim kulturnim sadržajima Beograd se može pohvaliti sa čak trideset i sedam muzeja, među kojima su najposećeniji Narodni muzej, Etnografski muzej, Muzej Jugoslavije, Muzej automobila, Muzej savremene umetnosti, Muzej iluzija i Muzej Nikole Tesle. Muzej Nikole Tesle iz godine u godinu privlači sve veću pažnju posetilaca, a  godišnje ga poseti više od sto sedamdeset hiljada ljudi.

Teslino bogato nasleđe

Muzej je osnovan sredinom dvadesetog veka i u njegovoj postavci se čuva čitava zaostavština Nikole Tesle. Najvredniji deo postavke predstavljaju lični predmeti Nikole Tesle među kojima su prepiske sa drugim poznatim naučnicima dvadesetog veka, kompanijama i rođacima, ali i originalni Teslini radovi, patenti, patentna dokumentacija, planovi i crteži. Stalna postavka muzeja se nalazi u prizemlju i podeljena je na dve celine. Prva celinu nas upoznaje sa životom Nikole Tesle, dok je druga celina posvećena njegovom naučnom radu i sadrži Tesline najznačanije izume, kao i nekoliko radnih modela koji se koriste za demonstraciju.

muzej nikole tesle 3

Posetioci muzeja mogu da vide deo od sto šezdeset hiljada sačuvanih dokumenata, dve hiljade časopisa i knjiga, preko hiljadu i po fotografija i više od hiljadu planova i crteža. Posebno je interesantno naglasiti da muzej u Krunskoj br. 51 poseduje i predmete kao što su krevet i frižider iz sobe 3327 čuvenog hotela Njujorker, u kojem je Tesla proveo poslednjih deset godina svog života, ali i urnu sa posmrtnim ostacima velikog genija. Među predmetima koji se čuvaju u depou muzeja su i pribor za brijanje, naočare, svilene košulje, sedamdeset pet kravata i više od četrdeset pari rukavica.

Rezervacija ulaznica

Muzej Nikole Tesle putem web sajta omogućava i virtuelnu šetnju kroz Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu, ali i izumi, proračuni, planovi, crteži i laboratorijske beleške koje mogu biti od posebne pomoći svim ljudima koji se bave naučnim radom.

Muzej je otvoren za posetioce od utorka do nedelje, u periodu od 12 do 17 časova. Cena ulaznice je 250 dinara, pri čemu je ulaz za decu mlađu od sedam godina besplatan. Rezervaciju vašeg mesta možete učiniti pozivom na broj telefona 011/2433-886, od ponedeljka do petka u periodu od 10 do 15 časova.

muzej nikole tesle

Rezervišite Sky apartmane u Bulevaru oslobođenja, Krušedolskoj ili Svetozara Markovića i prošetajte do muzeja Nikole Tesle.

foto: nikolateslamuseum.org