Muzej Ive Andrića

Datum: 07-08-2020

Još jedan od muzeja koji gosti prestonice nikako ne smeju zaobići je muzej Ive Andrića. Muzej našeg jedinog nobelovca iz godine u godinu posećuje sve veći broj domaćih i stranih gostiju, u želji da iz prvog lica dožive autentičnu atmosferu u kojoj su nastala neka od najboljih dela jugoslovenske književnosti.

muzejiveandrica01

Muzej Ive Andrića

Autentično radno okruženje i lični predmeti

U samom centru Beograda, nedaleko od Starog dvora i zgrade Predsedništva, na Andrićevom vencu br.8, nalazi se muzej jednog od najboljih pisaca jugoslovenske književnosti, Ive Andrića. Muzej je otvoren u stanu u kojem je nobelovac od 1958. godine živeo sa svojom suprugom Milicom Babić. Kustosi su se potrudili da u potpunosti sačuvaju autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. Ostatak stana je preuređen i prilagođen za prikazivanje stalne postavke koja ima za cilj da posetioce hronološki upozna sa životom i stvaralaštvom Ive Andrića. Stalna postavka se sastoji od ličnih predmeta među kojima su časopisi, medalje, fotografije, pisma i odeća.

Počeci i životna dostignuća

Ivo Andrić je rođen u Travniku 1892. godine, ali se već sa dve godine sa majkom seli u Višegrad, u kojem provodi najveći deo svog detinjstva. Kao stanovnik austro-ugarskog carstva, pohađa škole u Sarajevu, Zagrebu, Beču i Krakovu, a doktorski rad brani na Univerzitetu u Gracu, i to iz oblasti filozofskih nauka. Kao gimnazijalac se učlanjuje u organizaciju ,,Mlada Bosna” zbog koje jedan kraći period svog života provodi u austrougarskom zatvoru. U Beograd dolazi 1919. godine i otpočinje diplomatsku službu, u kojoj ostaje sve do otpočinjanja Drugog svetskog rata. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. Pored romana “Na Drini ćuprija” njegova najpoznatija dela su “Prokleta avlija”, “Gospođica”, “Jelena, žena koje više nema” i “Travnička hronika”.

muzejiveandrica02

Ivo Andrić u svom stanu u Beogradu

Nobelov komitet 1961. godine dodeljuje Andriću Nobelovu nagradu za književnost i to zbog “epske snage kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje”. Celokupnu nagradu od milion dolara Ivo Andrić preusmerava u razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Ulaznice za muzej Ive Andrića možete kupiti putem web sdtranice www.tickets.rs i to po ceni od 200 dinara. Za đake, studetne, nezaposlene i penzionere važi posebna cena ulazinice i ona iznosi svega 100 dinara, dok deca mlađa od sedam godina, lica sa invaliditetom, pratioci lica sa invaliditetom i vlasnici kartice EURO26, inače česti gosti Sky Apartmana, svake poslednje subote u mesecu imaju pravo na besplatan ulaz.

foto: Wikimedia