Hoteli i apartmani – profil gostiju

Datum: 06-01-2020

beograd hoteli i apartmani

Udruženje hotelijera i ugostitelja tokom 2019. godine realizovalo je anketu među turistima koji su boravili u Beogradu, na osnovu koje su dobijeni zanimljivi podaci o profilu gostiju. Anketom su obuhvaćeni hoteli i apartmani, uz nešto veći naglasak na hotele, tako da bi se dodavanjem kompletne statistike o gostima Sky Apartmana i drugih velikih mreža apartmana ovi podaci malo korigovali – prosek godina gosta bio bi nešto niži i bilo bi nešto manje gostiju sa decom, ali svi ostali pokazatelji veoma odgovaraju profilu naših gostiju.

Gosti ima 44 godine, ostaje 4 dana

Prosek godina turista u Beogradu je 44 i većina njih dolazi kao par, 23% i sa decom. U Beogradu ostaju četiri dana i najviše cene hotele sa četiri zvezdice, kao što je Sky Hotel, jedan od najbolje ocenjenih hotela sa četiti zvezdice u Beogradu na sajtu Booking.com.

Više od tri četvrtine turista, 77%, su stranci, pri čemu broj turista iz zapadne Evrope brže raste od broja turista iz regiona. Rusija, Kina i Turska su tri velike države van EU i našeg regina iz kojih tradicionalno dolazi veliki broj turista.

Skoro 90% turista bira Beograd

Glavni grad i dalje je ubedljivo najprivlačniji turistima koji dolaze u Srbiju, i izbor je čak 87% gostiju. Razlog za posetu je uglavnom zabava, što je kao razlog za dolazak navelo 77% gostiju, dok 14% dolazi zbog posla. Ovaj podatak pomalo nas je iznenadio, jer se stiče utisak da više gostiju dolaze radi posla. Čak 18% su penzioneri, koji obilaze Beograd u grupama, u okviru tura koje uključuju i druge centralnoevropse gradove, dok su 13% studenti. Kada bi se uključila i sveobuhvatna statistika o gostima apartmana, procenat studenata i penzionera bi se najvarovatnije izjednačio.

Većna (55%) gostiju odlučila za posetu našoj zemlji na osnovu informacija na internetu, dok je za 17% ključna bila preporuka prijatelja. Tokom svog boravka troše 68 evra dnevno, ne računajući smeštaj i perovoz, a čak 87% kaže da bi preporučili prijateljima da takođe posete Beograd. Interesantan je i podatak da 53% gostiju stiže avionom.

Hoteli i apartmani izjednačeni

Prema anketi HORES-a, oko 54% gostiju boravi u hotelima, dok ostalih 46% boravi u apartmanima ili kod prijatelja. Podaci Turističke organizacije Srbije o broju turista u Srbiji u 2019. godini svedoče o porastu od 18% u odnosu na 2018. godinu. Rast interesovanja za Srbiju, a posebno za Beograd, je trend koji ne jenjava, a prema ovim izveštajima, čak se i ubrzava.