Gipsy Kings ponovo u Beogradu

Datum: 28-12-2019

World music grupa koja uživa veliku svetsku popularnost već decenijama, Gipsy Kings, stiže u Beograd 19. februara u neizmenjenom sastavu i sa mnogo novog materijala. Gipsy Kings su u Srbiji posebno popularni, jer naša publika voli latino ritmove, kao i romsku muziku, tako da je spoj ova dva žanra uvek rado slušan i viđen kod nas.

Gipsy Kings koncert Sava Centar

Preko 40 godina na sceni

Podatak da su Gipsy Kings najuspešniji francuski sastav svih vremena na prvi pogled deluje neobično, ali je sasvim tačan. Budući da francuski muzičari gotovo uvek izvode muziku na svom jeziku, oni ne mogu prodati desetine miliona albuma kao umetnici koji pevaju na engleskom ili španskom. Najuspešniji francuski sastav peva na specifičnom dijalektu španskog koji koriste Gitanos, španski Romi, koji su se iselili iz Španije tridesetih godina i nastanili na jugu Francuske. Među izbeglicama pred fašizmom bio je i Jose Reyes, muzičar koji je svirao klasični Gitanos flamenko, izuzetno popularan sredinom veka, omiljeni muzičar velikana kao što su Majls Dejvis, Čaplin, Pikaso i Dali.

Bend Gipsy Kings osnovali su sredinom sedamdesetih njegovi sinovi, Nicolas i Andre Reyes, koji su u bend kooptirali još nekoliko rođaka, izuzetno veštih pevača i gitarista. Njihov stil je mešavina rumbe, flamenka, arapske muzike i popa, zbog čega se Gipsy Kings smatraju najuspešnijim world music bendom, budući da spajaju veliki broj stilova na vrlo autentičan i prirodan način. Bend iza sebe ima 13 albuma, međutim njihov novi album, Savor Flamenco, zaslužuje posebnu pažnju, jer je nastao posle petogodišnje pauze i jer je prvi album na kome je muzika potpuno autentična, bez „pozajmljivanja“ od drugih izvođača i popularnih pesama.

Gipsy Kings na sceni

Koncert u Beogradu

Gipsy Kings nastupiće u Sava Centru, međutim to što je sala uređena za sedenje ne znači da publika neće igrati, jer Gipsy Kings u Beogradu uvek stvore odličnu atmosferu. Cena ulaznica 2900, 3300, 3600 i 3900 dinara, što govori o velikom poštovanju koje bend uživa, ali je i relana naknada za čak 11 izvođača na biti. Sky Apartmani pozivaju vas da provedete sredinu februara u Beogradu, što je vreme kada je na raspolaganju veliki broj apartmana i kada, pored ovog odličnog koncerta, možete posetiti Sajam turizma i Sajam vina.