FEST 2020

Datum: 31-01-2020

FEST, najprestižniji i najpopularniji filmski festival u Srbiji, i ove godine će obeležiti početak marta u Beogradu. Premijerno će biti prikazano čak 96 filmova, dok su odabrane lokacije Sava Centar, Kombank dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine, Cineplexx Ušće, bioskop Fontana i Jugoslovenska Kinoteka. FEST 2020 počinje 28. februara i trajaće do 8. marta, a slogan festivala je „Skupljači emocija“.

fest 2020 jojo rabbit

„Jojo Rabbit“ je film o dečaku koji raste u Nemačkoj za vreme II sv. rata i otkriva da njegova majka krije jevrejsku devojčicu

Jak takmičarski i atraktivan glavni program

U okviru glavnog takmičarskog programa biće prikazano 20 filmova iz skoro isto toliko zemalja, uključujući Kolumbju, Sudan, Iran, Dansku i države našeg regiona. Ovogodišnji FEST će otvoriti ostvarenje „Otac“ Srdana Golubovića, koji će premijeru imati na Berlinalu, svega nekoliko dana pre početka FEST-a. Među filmovima iz takmičarskog programa posebnu pažnju privlače makedonski film „Vrba“, multinacionalno ostvarenje „Umrećeš u dvadesetoj“, Ukrajinsko-češko-slovački film „Obojena ptica“ i američko ostvarenje „Honey Boy“.

Na FEST-u će publika tradicionalno moći da pogleda i neke od filmova koji su kandidovani za Oskara, među kojima je deo već prikazan u beogradskim bioskopima, dok će drugi imati domaću premijeru upravo na FEST-u. Jedan od glavnih kandidata za Oskara, „Joker“, biće među prikazanim filmovima, kao i odlična antiratna satira „Jojo Rabbit“. Tu su i kandidati za Oskara „Bračne priče“ i „Irac“, koji do sada nisu viđeni u bioskopima u Srbiji, budući da su snimani za Netflix, tako da FEST predstavlja odličnu priliku da ih vidimo na velikom platnu. Među gostima festivala biće Džon Malkovič, Kosta Gavras i August Diehl, a Džon Malkovič izvešće na FESTU-u i svoj muzičko-scenski performans „Muzički kritičar“.

„Lighthouse“, psihloški horor u crno-beloj tehnici

Prodaja ulaznica za FEST počinje 25. januara, uz specijalne popuste tokom prvih sedam dana prodaje za terminske komplete karata. Svi filmovi za koje vlada veliko interesovanje biće prikazani u više termina, na različitim lokacijama, kako bi publika imala više opcija za odlazak u bioskop. FEST 2020 je odličan povod za posetu Beogradu, jer je program veoma kvalitetan i dinamičan, dok su cene karata povoljne.

FEST 2020, kompletan program

Za kompletan program FEST-a, kliknite na ovaj link.

FEST 2020 PROGRAM