Električni Orgazam – 40 godina

Datum: 22-01-2020

Mnogi veliki bendovi u skorije vreme obeležili su ili će obeležiti 40 godina rada, budući da je prelazak iz sedamdesetih u osamdesete doneo veliko kulturno buđenje i oslobađanje u Jugoslaviji. Upravo tada je nastala većina čuvenih ex-Yu bendova, uglavnom u Beogradu i Zagrebu, a jedan od njih je i Električni Orgazam. Bend koji predstavlja najautentičniji izraz beogradskog roka proslaviće ovaj veliki jubilej koncertom u Kombank dvorani 19. marta 2020. godine, posle koga kreće na turneju po gradovima Srbije i regiona.

lektrični Orgazam

foto: Električni Orgazam

Električni Orgazam nekad i sad

Električni Orgazam je bend kroz koji su barem nakratko prošli brojni domaći muzičari, kao što su Nikola Čuturilo Čutura ili Srđan Todorović Žika, a ostaće upamćeni i oni koji su u bendu bili tokom prvih udarnih godina, kao što su Goran Čavajda Čavke, Ljubomir Jovanović Jovec, Marina Vulić i Jovan Jovanović Grof. Ime koje spaja sve ove muzičare jeste Srđan Gojković Gile, jedan od osnivača benda i njegov frontmen, a u aktuelnom sastavu Orgazma su i Branislav Petrović Banana, koji je sa bendom već 35 godina, kao i Ljubomir Đukić Ljuba, koji je svirao tokom prvih godina benda i zatim ponovo u obnovljenom sastavu. Četvrti član je Blagoje Nedeljković Pače, koji u grupu stiže 2002. godine.

Danas je malo poznato da je bend imao nimalo lak početak karijere, jer iako ih je beogradska publika zavolela na prvo slušanje, imali su problema da izdaju albume zbog tekstova pesama, a konzervativna publika u manjim mestima često je bila šokirana ili je aktivno negodovala. Bend je takođe imao velikih problema tokom devedesetih godina jer članovi nisu želeli da napuste Srbiju, i bili su jedna od najaktivnijih grupa u antiratnim i prodemokratkim pokretima.

Hitovi za sva vremena

Mnogi među ukupno 11 albuma vremenom su dobili legendaran status, a isto važi i za veliki broj pesama Električnog Orgazma. Verovatno najvažniji album je Paket aranžman (1981), na kome tri benda dele jedan album dužine svega 35 minuta, a to su Električni Orgazam, Šarlo Akrobata i Idoli. Kako bubanj kaže (1984) i Distorzija (1986) su verovatno najupamćeniji albumi, a hitove s njih publika će moći uživo da čuje ovog marta u Beogradu, uz cenu karata 1200 do 2400 RSD. Karte se veoma vrzo prodaju i verovatno će biti rasporodate do početka februara, zbog čega savetujemo da ih što pre nabavite.