Top liste CNN i NYT preporučuju Beograd

Datum: 24-01-2018

Više nije vest da Beograd dobija odlične ocene u svetskim medijima i na sajtovima posvećenim putovanjima, međutim retko se dešava da dva veoma uticajna globalna medija u istoj nedelji proglase Beograd gradom koji strani turisti obavezno moraju posetiti.

CNN izdvaja Srbiju kao jednu od 5 najboljih destinacija

CNN je uvrstio Srbiju i Beograd među 18 lokacija koje je poželjno obići u 2018. godini. Naša zemlja i glavni grad su na fantastičnom 4. mestu, između dva ostrva – Malte i Nevisa (Karibi). CNN preporučuje Beograd zbog odličnog provoda, dinamičnog života i zanimljivog istorijskog trenutka, kada se još mogu videti ostaci onoga što CNN naziva „arhitekturom u sovjetskom stilu“ koja prelazi u drugi plan pod naletom „našminkanog modernog stila“. Top lista preporučuje obilazak obala Save i Dunava, a osim glavnog grada, CNN izdvaja prugu Beograd-Bar, Đavolju varoš, Zlatibor i Kopaonik. Interesantno je da se, kada je hrana u pitanju, ne spominju ćevapi već sirevi. Pogledajte listu ovde.

top lists belgrade 2018

foto: Janoš Guljaš

Beograd, ali i Kigali

Top lista koje je još uticajnija od liste CNN-a je ona koju svake godine sastavlja New York Times, a dovoljno je reći da žiri svake godine razmatra preko 120.000 destinacija. Na listi se tradicionalno nalaze 52 destinacije, a ove godine Beograd je na 32. mestu. Lista obuhvata mnoge lokacije na koja prosečan turista možda ne bi otišao, a primer je mesto na listi direktno ispred Beograda, a to je Kigali, glavni grad Ruande, dok je iza Beograda Tasmanija. New York Times takođe govori o Beogradu kao gradu koji izlazi i postkomunističkog perioda, sa čime se možemo i ne moramo složiti, ali moramo uzeti u obzir da je to nešto što čini naš grad egzotičnim i iskoristiti takvo shvatanje koliko možemo. Klubovi i provod su takođe u fokusu, kao i uređivanje savske obale, uz podsećanje da sve više jeftinih avio-kompanija leti za Beograd. Celu listu možete videti na ovom linku.

Povoljan smeštaj

Turistima koji traže smeštaj u Beogradu, CNN i New York Times savetuju nove hotele i apartmane za iznajmljivanje, uz napomenu da su cene više nego povoljne. Ako i vi razmišljate o dolasku u Beogradu u 2018. godini, odmah po nabavci avio karte možete rezervisati apartmane u centru Beograda putem sajta skyapartmani.com po najpovoljnijim cenama i početi da planirate vaš boravak u Beogradu već danas.