Botanička bašta „Jevremovac“

Datum: 07-08-2020

Botanička bašta 2

Sa kalendarskim početkom leta i dolaskom toplijeg vremena stanovnici Beograda kreću u potragu za delićem prirode u kojem će se odmoriti i napuniti baterije. Beograd se zaista može pohvaliti mnogim takvim lokacijama, ali ćemo ipak izdvojiti jednu za koje čvrsto verujemo da predstavlja istinsku zelenu oazu i mali, skriveni raj u centru grada. Naravno, govorimo o Botaničkoj bašti.

Staklenik

Botanička bašta u svom u severoistočnom krije staklenik, čiju je izgradnju Kralj Milan Obrenović lično finansirao. Staklenik je star više od jednog veka i podignut je u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila. Pokriva oko 550m2 i ispod svojih svodova čuva preko hiljadu tropskih, subtropskih i mediterasnkih vrsta biljaka, grupisanih ekološki i geografski. U južnom i centralnom delu staklenika se nalazi biljni svet tropskih kišnih šuma. U severnom delu staklenika možete uživati u bogatoj kolekciji sukulentnih biljaka, svetu pustinja, neizmerne lepote i čudesne metamorfoze.

Otvoreni prostor

Otvoreni prostor Botaničke bašte zauzima najviše mesta i prostire se na čak 14 parcela omeđanih pešačkim stazama. Pojedine površine predstavljaju zasebne sistemske celine i kao takve posetiocima pružaju jedinstvenu mogućnost da uživo dožive ekosisteme koji postoje u Srbiji, ali i u drugim delovima sveta. Među tim celinama možete videti parcele kamenjara, papratnjaka, bazena sa lokvanjima, lavirint bambusa i dečiji kutak. Najstariji stanovnici Beograda imaju preko 140 godina, nalaze se u Botaničkoj bašti i zovu se kavkaski zelkovi. Pored zelkova u Botaničkoj bašti možete videti i stabla bresta, kestena, više vrsta borova, ariši, smrča, tisa kao i mnoge druge vrste stabala, ali i divne primerke Pančićeve omorike.

Japasnki vrt

Beograd spada u retku grupu gradova u kojem možete videti japanski vrt. Umetnost vrtova Japana se ogleda u jedinstvenosti boja i linija, ali i insistiranju na harmoniji koju pružaju kamen, voda i biljke kao tri osnovna elementa. U grupama ova tri elemenata simbolizuju trijadu neba, zemlje i čoveka. Kamen je sveti predmet u Japanu i sa njegovim grupisanjem se postiže balansiranje energije u prirodi. Voda sa druge strane je simbol okeana i za cilj ima da nas podseti na stalne promene koje postoje u prirodi. Biljke ističu ili skrivaju detalje kamena i zemlje, i kreiraju konačni ambijent. Biljke se biraju po simbolici koju nose, pa tako bor simbolizuje dugovečnost i ljubav, trešnja je simbol večite mladosti i proleća, dok su listopadni javori simbol ciklusa života i smrti.

Botanička bašta, koja se nalazi u neposprednoj blizini nekoliko Sky Apartmana, otvorena je svakog dana od 9 do 19 časova. Cena ulaznice za punoletna lica je 300 dinara, dok deca mlađa od osam godina uz pratnju punoletnog lica imaju pravo na besplatan ulaz.

foto: Wikimedia