Beogradski Grand Prix

Datum: 30-04-2020

Dva dana po otpočinjanju Drugog svetskog rata, na inicijativu Auto-moto kluba kraljevine Jugoslavije, organizovan je prvi i jedini Grand Prix u Beogradu.Ovom prilikom su stanovnici i gosti Beograda imali mogućnost da vide najbrže automobile tog doba, ali i da se lično uvere u nesnosnu buku koju su ti bolidi proizvodili. Koliko je buka bila velika najbolje pokazuje da su sve životinje iz Zoološkog vrta morale da se prebace u obližnje tašmajdanske lagume. Da napravimo malu digresiju, na samo deset minuta hodom od apartmana u Dostijevoj ulici možete stići do beogradskog Zoo vrta i videti najveći čopor belih lavova na svetu, ali i neke od ugroženih životinjskih vrsta kao što su bengalski tigar, orao brandan i orangutane sa Bornea.

grand prix 2

Velika dorćolska trka

Trkama tadašnjih bolida Formule 1, godinu dana ranije, prethodila je Velika dorćolska trka koja je za cilj imala promociju i popularizaciju auto-moto sporta u Srbiji. Trci je prisustvovalo šezdeset hiljada ljudi, a staza je išla od sredine Dušanove ulice do Kalemegdana, kroz ulicu Strahinjića bana, u kojoj se danas nalaze neki od najlepših beogradskih kafića, pa sve do Bajlonijeve pijace. U Grand Prix trci učestvovao je i jedan od najpoznatijih stanovnika prestonice, čuveni beogradski bonvivan i plejboj Boško Milenković, sa svojim plavim Bugati 51 automobilom, inače proizvedenim u svega četrdeset primeraka u svetu. Upravo je uspeh te trke i naveo članove Auto kluba kraljevine Jugoslavije da, u saradnji sa novinskim listom Politika, organizuju Beogradski Ggrand Prix.

Najbrži krug oko Kalemegdana

Septembra 1939. godine, u čast rodjendana kralja Petra II Karađorđevića, Beograd biva domaćin prvih međunarodnih automobilskih trka u Jugoslaviji. Vozilo se na stazi od kaldrme, dužine 2,974 metra, uz ukupno devet trka motora i automobila, ali je bez ikakve dileme najveću pažnju privukla trka tadašnjih bolida Formule 1. Start i cilj staze se nalazio kod Biblioteke grada Beograda, u ulici Tadeuša Košćuška, da bi se trka nastavila ka Zoološkom vrtu i bivšoj fabrici BEKA u Dušanovoj ulici, pored kule Nebojša ka francuskoj ambasadi pored koje bi se opet stizalo na cilj.

grand prix 3

Beograđani su tog dana imali mogućnost da uživo vide najbrže bolide proizvođača kao što su Mercedes i Auto union. Automobili ovih proizvođača su imali po tri hiljade kubika, dvanaest cilindara, dvostepene kompresore i između 480 i 500 konjskih snaga. Na trci su učestvovali neki od najvećih asova automobilizma tog doba, među kojima su se posebno istakli Tacio Nuvolari, Manfred Fon Brauhič i Herman Lang, dok je boje Jugoslavije branio Boško Milenković u svom plavom Bugatiju.

Nuvolari, legenda automobilizma

Tacio Nuvolari je pokazao najveće umeće, odvozavši krug za 74 sekunde sa prosečnom brzinom od 131km/h, a najveću brzinu postigao je kod kule Nebojša – 220km/h! Ovakvo impresivno izdanje, nakon pedeset krugova, donelo mu je titulu najboljeg i šampionski pehar. Naš Boško Milenković je zauzeo četvru poziciju, što predstavlja impresivno vreme, pogotovo kad znate da je njegov bolid imao samo 150 KS. Ovo je ujedno bila i poslednja trka Grand Prix-a, jer je nakon toga nastupio rat koji je zaustavio takmičenja na nekoliko godina. Sa te trke su sačuvana četiri automobila, a veliki broj automobila iz tog perioda možete danas videti u Muzeju automobila u Beogradu. Beogradski muzej automobila nalazi se u ulici Majke Jevrosime, a u svojoj kolekciji poseduje istinski biser svetske automobilske industrije, sačuvan u tek nekoliko primeraka – Lančiju Lambdu iz 1926. godine.