Balkanika, koncert u Beogradu 29. maja

Datum: 25-05-2020

Vodeći etno sastav u regionu, grupa Sanja Ilić i Balkanika, priprema koncert u Kombank dvorani 29. maja, u čast dve decenije od objavljivanja albuma “Balkan 2000”. Grupa čiji se muzički stil može opisati kao kombinacija svetske muzike i snažnih ritmova Balkana, izvešće neke od svojih prvih hitova, kao što su “Simonida”, “Hilandar”,“Dolina suza” i “Plava ptica”.

balkanika 2

Muzika koja je osvojila sve kontinente

Sanja okuplja veliki broj muzičara koji su svirali tradicionalne instrumente kao što su kaval, džumbuš, tapan, darbuke, saz, ud ili gadulka, i u jeku bomardovanja 1999. godine započinje sa radom na albumu. Najveći deo snimanja obavljen je u Sanjinom studiju, dok je jedan segment snimljen na Kolarčevom univerzitetu uz saradnju sa Gudačima Sv. Đorđa i članovima Hora Radio televizije Srbije. Album dobija simboličan naziv “Balkan 2000”, jer je te godine okončano snimanje i Sanja ga poklanja PGP-u kao izraz zahvalnosti za sve godine zajedničkog stvaralaštva i uspešne saradnje. Album postaje jedan od najprodavanijih izdanja PGP-a i ubrzo stižu prva priznanja, kao i pozivi za učestvovanje na festivalima.

Prvi zvanični koncert grupa održava u Mariboru na Lent festivalu i taj koncert se smatra prekretnicom, jer Sanja donosi odluku da grupa intenzivira koncertne nastupe. U naredne dve decenije grupa održava preko pet stotina koncerata na svim kontinentima, od kojih su najspektakularniji bili oni u Kairu (aleksandrijska i kairska opera), Kremlju i Lahoreu u Pakistanu. Nastup Balkanike u gradu Lahore je posebno zanimljiv jer se grupi nakon šezdeset minuta nastupa pridružuju pakistanski muzičari sa svojim instrumentima i otpočinje istinski etno džez sešn. Jedan od pakistanskih muzičara je bio i Sain Zahur, dobitnik Gremi nagrade za najboljeg sufi muzičara sveta.

balkanika 3

Instrumentalno-vokalni spektakl

Originalni sastav Balkanike brojao je šesnaest muzičara: troje perkusionista, šest ženskih vokala i po dva muzičara na etno duvačkim i žičanim instrumentima. Nakon izlaska albuma “Ceeepaj”, grupi se pridružuje duvački orkestar i od tada sastav broji dvadeset i četiri člana. Sa dolaskom čuvenog muzičara Borisa Krstajića 2014. godine, grupa izdaje prvi album na engleskom jeziku “Stand up”, nakon čega dolazi do formiranja stalne vokalne postavke sa jednim muškim i tri ženska vokala.

Sanja Ilić i Balkanika održaće koncert 29.maja u Kombank Dvorani u Beogradu. Ulaznice možete kupiti online preko web stranice ticket.rs ili na prodajnim mestima Ticket Vision-a po ceni od 1500, 1800, 2000 i 2500 dinara. Posle dva meseca bez koncerata u Beogradu, kulturna scena je ponovo oživela, a koncert Balkanike je možda i najlepši povod ovog proleća da posetite Beograd i boravite u Sky apartmanima.

foto: zvanična Facebook stranica grupe