Sajam knjiga – Šta bi bilo da nije bilo

Datum: 14-10-2015

Jubilarni, šezdeseti Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 25. oktobra do 1. novembra.

Pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“ počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga je Rusija i imaće počasni štand u Hali 2a Beogradskog sajma.

Više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva prikazaće svoju produkciju na oko trideset hiljada kvadrata izložbenog prostora u halama 1, 1a, 2a, 2ce i 4 Beogradskog sajma.

Programski urednik Sajma knjiga Dragan Hamović rekao je da će se u Hali 1a odvijati „promotivna, tribinska manifestacija“, a u areni će biti programski prostor za razgovore o knjigama, koji će od ove godine nositi naziv Plato Miloša Crnjanskog.

Jedan od „glavnih junaka“ sajma je Branko Ćopić, a obeležiće se i 120 godina od rođenja Milana Kašanina, 80 godina od rođenja Danila Kiša, 140 godina od rođenja filozofa Branislava Petronijevića i 1.200 godina od rođenja Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja.

Sajam knjiga

Sajam knjiga

 

Sajam knjiga – prvih šezdeset godina

Pripremljena je monografija pod nazivom „Šezdeset godina Sajma knjiga“ na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. U ovoj publikaciji moći će da se vidi društveni, diplomatski, ekonomski i politički presek događaja u vezi sa sajmom i menjanje kulturne politike. Pripremljena su i dva filma od deset minuta i pola sata, koji će dati kratki pregled dosadašnjih manifestacija.

Beogradski sajam knjiga ponudiće i programe za decu, a prvi put biće organizovan i Festival stvaralaštva mladih autora za stvaraoce mlađe od trideset godina, gde će se predstaviti dela iz likovne, muzičke, scenske i filmske umetnosti čija je tema knjiga.

Školski dan je četvrtak, 29. oktobar, a porodični dani ponedeljak i utorak, 26. i 27. oktobar. Tradicionalno, biće dodeljene i nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u četiri kategorije, a prvi put dodeliće se i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku.

Cena ulaznice za sajam knjiga je nepromenjena u proteklih šest godina, te pojedinačna ulaznica iznosi 250, a grupna 150 RSD. Porodična karta košta 600 RSD.