Sajam automobila, 22-28. mart

Datum: 19-02-2018

Zajedno sa Sajmom knjiga, Sajam automobila je najposećenija sajamska manifestacija u Srbiji, sa čak 150.000 posetilaca u prošloj godini. Međutim, Sajam automobila je daleko ispred svih drugih sajmova u Srbiji po obimu prodaje, jer svake godine nekoliko hiljada građana nabavi novi četvorotočkaš (ili dvotočkaš) upravo na Sajmu. Zvuči skoro neverovatno, ali ukupna vrednost svih prodatih vozila dostiže cifru od 50 miliona evra po sajmu već nekoliko godina.

Zvaničan naziv manifestacije je DDOR BG CAR SHOW 06, a sajam će trajati sedam dana, od 22. do 28. marta. Uporedo uz BG CAR SHOW trajaće i izložba motocikala Motopassion. Osim 3500 automobila, za čiju je prodaju prošle godine bio zaslužan Sajam automobila, oko 500 motocikala takođe je pronašlo put do kupaca, što govori da Motopassion nije samo prateća manifestacija, već izuzetno uspešan sajam, koji svakako vredi posetiti čak i ako ne planirate da nabavite motocikl.

sajam automobila 02

Veliki broj premijera

BG CAR SHOW 06 koristiće sve prostorne kapacitete sajma a posetioci će morati fizički da se pipreme za obilazak preko 40.000 kvadrata izložbenog prostora. Najavljen je dolazak oko 400 izlagača, među kojima su, pored proizvođača automobila i proizvođači auto delova i dodatne opreme. Beogradski Sajam automobila vremenski je srećno pozicioniran odmah posle Sajma u Ženevi, tako da će mnoge kompanije prikazati novitete, njih ukupno 40, upravo u Beogradu.

Novinari su najviše zainteresovani za luksuzne automobile, koji će biti izloženi u hali 3, kao i za električne modele, čija prodaja prodaja polako kreće sa mrtve tačke (12 električnih automobila registrovano je u Beogradu tokom 2017. godine). Sa druge strane, posetioci prevashodno žele da iskoriste mogućnost da nove automobile kupe po sajamskim uslovima, pre svega uz bezkamatne kredite, koji se najčešće nude kupcima spremnim da odmah plate 30 ili 40 odsto vrednosti vozila. Čak i kada postoji kamata, jak i stabilan dinar čini kredite za kupovinu automobila sve povoljnijim, što su ključni razlozi za rast prodaje novih automobila u Srbiji tokom poslednje dve godine. Samo u 2017. godini zabeležen je porast prodaje od 16% a većina vozača smatra i da je taj porast već uočljiv na ulicama, posebno u Beogradu.

sajam automobila 03

Popusti do 20%

Mnogi proizvođači već su počeli da odobravaju sajamske popuste, koji se kreću od 10 do 20 odsto. Kod svih važi i pravilo da se ne mora doći na Sajam automobila da bi se vozilo kupilo po sajamskim uslovima. Uz porast mogućnosti za online kupovinu i online dobijanje kredita, mnogi kupci ostaće kući dok će istovremeno koristiti sve povoljnosti koje važe dok traje sajam. Ipak, ovaj trend ne utiče na posetu, koja iz godine u godinu raste uporedo sa  brojem izlagača i novih modela.

Ako planirate kupovinu automobila na predstojećem sajmu, najbolje je odvojiti dva  dana za taj poduhvat, pre svega kako biste obišli sve hale ali i kako biste ponudu koju dobijete na sajmu mogli na miru da uporedite sa drugim ponudama. Jedan dan boravka u Sky apartmanima biće vam sasvim dovoljan, sem ako ne planirate da obiđete i druge lokacije u Beogradu. Kraj marta je odlično vreme za posetu glavnom gradu, a budući da strani turisti počinju da dolaze u Beograd uglavnom od aprila, na raspolaganju vam je veliki broj stanova, uz cenu već od 39 evra po apartmanu za jedan dan. Vaš (stari) automobil možete parkirati u garaži koja je obezbeđena uz većinu apartmana.

sajam automobila 05

foto: automagazin.rs