Restorani u Beogradu: Klub književnika

Datum: 29-04-2020

Odmah pored Sky apartmana Francuska i Vasina, u Francuskoj br. 7, se nalazi jedan od najlepših beogradskih restorana – Klub književnika, prepoznatljiv po izvrsnoj usluzi, prelepom enterijeru i osam decenija dugoj dugoj istoriji. Restoran koji se može pohvaliti da je ugostio najveće zvezde domaće i svetske kinematografije, književnosti, likovne i muzičke umetnosti, ali i mnoge, domaće i svetske, političare i diplomate.

Klub književnika je osnovalo je davne 1946. godine Udruženja književnika Srbije, čije prostorije se nalaze na spratu iznad, i dugi niz godina je bio zatvorenog tipa. Uglavnom su ga posećivali pisci koji su imali člansku kartu Udruženja književnika, ali je postojala i mogućnost da neko sa strane, uz preporuku člana udruženja, bude gost u restoranu. Prvih nekoliko godina u restoranu se su služili samo kafa i voće, da bi se od 1952. godine jelovnik dopunio supama i salatama. Danas se restoran može pohvaliti velikim izborom srpskih specijalteta i bogatom ponudom vina i rakija.

Omiljeno mesto poznatih

Na inicijativu tadašnjeg državnog vrha, Klub književnika 1954. godine otvara svoja vrata i postaje dostupan svima. Od tog trenutka njegovi gosti postaju muzičari, slikari, vajari, glumci, filmski reditelji i političari. Biti gost restorana i imati svoje stalno mesto postaje stvar prestiža, kako zbog sve manjeg broja slobodnih stolova, tako i zbog poznatih ljudi koji su se tu okupljali. Stalni gosti restorana su bili  Zoran Radmilović, Bata Stojković, Olivera Katarina, Žorž Skirgin, Radoš Novaković, Dragan Malešević Tapi, Petar Lubarda i mnogi drugi. Za vreme održavanja festivala kao što su FEST, BEMUS i BITEF, gosti restorana su bile svetske zvezde poput Alfreda Hičkoka, Orsona Velsa, Ričard Bartona, Elizabet Tejlor, Marlon Branda, Sofije Loren i Roberta de Nira.

Prvi incidenti

Usled velikog broja političkih rasprava, posebno onih koje su govorile protiv vlasti, povremeni gosti restorana su bili i članovi obaveštajnih službi. Tako se Momo Kapor, u svojoj kolumni u NIN-u, priseća 1966. godine i situacije u kojoj njegov dobar prijatelj Miodrag Bulatović biva priveden, jer je u restoranu loše pričao o ekonomskim reformama koje su socijalističke vlasti preuzele dve godine pre toga. Između ostalih se i pamti rasprava između Danila Kiša i Branimira Šćepanovića koja je na kraju rezultirala i tučom. Ova tuča je interesantna i zbog toga što predstavlja prvu tuču koja se odigrala u restoranu.

Restoran kao mesto rađanja ideja

Osamdesete i devedesete godine prošlog veka su donele dosta turbulencija i promena, kako na političkom nivou, tako i u pogledu državnih granica. Klub književnika nije ostao imun na ove promene pa su se tako menjali i gosti restorana koji su sve ređe dolazili iz umetničkih krugova. Restoran postaje mesto zagovaranja novih političkih ideja, koje za cilj imaju napuštanje jednopartijskog i prelazak na demokratski sistem vlasti. Najpoznatiji zagovornici ovih ideja, ujedno i gosti Kluba književnika, su bili Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Vojislav Šešelj i Vuk Drašković. Ovakvi politički sastanci, upotpunjeni prisustvom zapadnih diplomata, su predstavljali svojevrsni magnet za povećano prisustvo pripadnika službi državnih bezbednosti, domaćih i stranih, koji su kao u holivudskim filmovima, prerušeni u civile, sedeli par stolova dalje i pomno zapisivali sve što su gosti imali da kažu.

fotografije: klubknjizevnika.rs