Premijera filma o Nikoli Tesli

Datum: 01-04-2015

Evropska premijera najnovijeg dokumentarnog filma o Nikoli Tesli „Toranj narodu” biće održana 6. aprila u “Sava centru”. 

Film je premijerno prikazan u hotelu „New Yorker“ (u sali gde je Tesla slavio svoje rođendane) u oktobru, a repriziran je na Toronto Serbian Film Festivalu u prepunim salama.

Prikazivanje ovog filma je deo šire akcije promovisanja Nikole Tesle, te tako pozivamo sve goste SKY apartmana da dođu i pogledaju film o životu i delu Nikole Tesle. Autor filma Džozef Sikorski boraviće u Srbiji od 2. do 6. aprila. Gost Beograda biće i Vilijem Terbo, jedini živi krvni srodnik Nikole Tesle koji ga je video. Projekciju filma pratiće izložba Muzeja Nikole Tesle pod nazivom „Od Talesa do Tesle“.

Dvočasovni film „Toranj narodu“ istražuje prošlost, sadašnjost i budućnost Tesline laboratorije na Long Ajlendu i bavi se njegovom idejom bežičnog prenosa energije. Pre više od jednog veka, Nikola Tesla sanjao je da svetu podari besplatan bežični prenos energije iz tornja i laboratorije „Vardenklif“ na Long Ajlendu.

Ostaci tog Teslinog epohalnog dela su tokom decenija bili gotovo izgubljeni, da bi pre skoro tri godine preko 33 hiljade poštovalaca Tesle iz 108 zemalja sveta za samo nedelju dana uspelo da ujedini svet u nameri da spase uspomenu na Teslino epohalno nastojanje da čovečanstvu podari bežični prenos energije. Imanje Vardenklif je otkupljeno i biće pretvoreno u Teslin muzej. Novi dokumentarac nezavisnog reditelja Džozefa Sikorskog govori o tom Teslinom snu. Muziku u filmu potpisuje Marina Arsenijević.

Karte za projekciju već su u prodaji i mogu se nabaviti na biletarnici „Sava centra“ po ceni od 450 RSD.