Otvoren Muzej iluzija u Nušićevoj ulici

Datum: 25-05-2018

Na ovom blogu uglavnom preporučujemo događaje u Beogradu koji se dešavaju samo jednom, kao što su koncerti, ili su cikličnog tipa, poput sajmova. Međutim, Beograd ima veliki broj atrakcija zbog kojih ga vredi posetiti u bilo kom trenutku. Tu su sportski objekti, restorani, galerije, parkovi i muzeji, a upravo su muzeji, po našem mišljenju, ključni adut glavnog grada.

Najzabavniji muzej u gradu

Beograd je upravo dobio još jednu muzejsku atrakciju – Muzej iluzija u Nušićevoj ulici. Reč je o jednom od svega nekoliko objekata ovog tipa u svetu. Slični muzeji postoje u nekoliko gradova našeg regiona – Beču, Ljubljani, Zagrebu i Zadru, kao i u Omanu u Aziji. Reč muzej je u ovom slučaju široko shvaćena, jer se zaista radi o zbirci čuvenih iluzija, među kojima su mnoge poznate već veoma dugo, ali po načinu na koji muzej poziva posetioce na interakciju, Muzej iluzja nema mnogo dodirnih tačaka sa klasičnim muzejima. Interesantan je podatak da se u stranim muzejima ovog tipa od posetilaca očekuje da uživaju u tišini, dok je u beogradskom muzeju dozvoljeno pričanje i smejanje!

Večera sa pet klonova

Svih 70 iluzija koje su izložene mogu da se oprobaju a ukupna površina muzeja je 400m². Muzej može da primi istovremeno preko 100 posetilaca i veoma je pogodan za dolazak sa porodicom, budući da su mnoge iluzije toliko interesantne da deci deluju doslovno magično. Među iluzijama je najviše onih optičkih, koje čine da objekti i osobe deluju drugačije, pa tako možete videti svoju glavu posluženu na tanjiru, večerati sa pet kopija sebe na drugim mestima za stolom, gledati kako se predmet menja dok vi menjate poziciju, posmatrati mešanje svog lika sa likom drugog posetioca i još mnogo toga. Tu su i specijalne sobe koje proizvode fascinantne efekte, poput obrnute sobe i sobe u kojoj možete delovati visoki do plafona ili veoma mali.

Cena ulaznica je 600 dinara za odrasle i 400 za decu, dok je za mlađe od pet godina ulaz besplatan. Za roditelje sa dvoje dece obezbeđene su i porodične karte, čija je cena 1500 dinara. Muzej iluzija je naša nova preporuka svima koji dolaze u Beograd, a budući da su Sky apartmani u samom centru grada, Muzej iluzija definitvno morate posetiti čak i ako dolazite na samo jedan dan.