Kraft pivo dovodi turiste u Beograd

Datum: 22-02-2018

kraft pivo 1

Tokom protekle dve godine broj zanatskih pivara u Beogradu je skoro utrostručen. Nemoguće je saznati koliko ljudi proizvodi pivo u kućnim uslovima, ali registrovanih mikro i mini pivara već je oko 20 u glavnom gradu, uz otvaranje novih na mesečnom nivou.

Sajt LonelyPlanet nazvao je Beograd najboljom novom lokacijom za zanatska piva u Evropi, a časopisi i sajtovi o putovanjima primećuju da sve više stranaca dolazi u Beograd kako bi probali odlično kraft pivo, koje je u Srbiji daleko povoljnije nego u Zapadnoj Evropi.

Jedna mala pivara može da proizvede nekoliko hektolitara piva mesečno i tu količinu relativno je lako prodati pivskim barovma, kojih je takođe sve više u Beogradu, tako da je ovaj posao donosi dobru i sigurnu zaradu ako se obavlja kako treba. Domaće mini pivare koje proizvode više desetina hektolitara mesečno sve češće izvoze flaširano pivo, prevashodno na tržište EU i Rusije.

Pivo od čokolade, voća, povrća…

Iako ima onih koji smatraju da većinu konzumenata kraft piva čine osobe koje žele da budu u trendu, istina je da su mušterije klubova u kojima se toče zanatska piva uglavnom pravi zaljubljenici u pivo, koji žele da probaju specijalne vrste piva, kakve se ne proizvode u velikim pivarama, jer tehnološki proces ne dozvoljava paralelnu izradu piva prema većem broju različitih recepata.

Kraft piva dolaze u nebrojenim varijantama (od čokoladnog piva do piva od povrća), ali mahom je reč o voćnim, tamnim i nefiltriranim pivima, sa skoro stotinu vrsta piva koja se proizvode samo u Beogradu i okolini. Za turiste (uglavnom strane) prošle godine ustanovljena je i pivska tura, koja uključuje posetu tri pivare u gradu i degustaciju sedam tipova piva u ceni ture.

kraft pivo 2

Pivski turizam

Gde je najbolje probati zanatsko pivo? Sajt KraftLokator daje oko 50 lokacija u centru grada, međutim tu su uključeni i mnogi klubovi i kafići koji imaju samo manji broj kraft piva, tako da bismo gostima Sky Apartmana preporučili sajt PivoSlavija, na kome su ucrtani samo specijalizovani pivski barovi.

kraft pivo 4

Najpoznatije mesta za uživanje u pivu su The Black Turtle Pub, Beerwood, Drunk Chiwawa Beer Shop, Gunners Pub, Krafter Bar, Majstor Za Pivo, Miners Pub, Samo Pivo, Beerville Beer Store, Burlan Federlong Brewery, Lakat Bar, Miners Craft, Pivodrom, Pivopija NBGD, Pivski Zabavnik, Srpska Kuća Piva i Tavan Beertija.

Konzumacija piva nije skup provod i ako dolazite u Beograd definitivno treba odvojiti jedno veče, ili barem početak večeri za obilazak nekog dobrog pivskog bara. Sky Apartmani stoje vam na raspolaganju ako vam je potreban i smeštaj, a za veća društva cene su izuzetno povoljne, jer čak do šest osoba može deliti neki od većih apartmana u našoj ponudi.

Kraft piva sve su popularnija i za konzumaciju u kućnoj atmosferi, budući da svi brendovi imaju i varijante u flašicama, koje se po pravilu daleko boljeg i interesantnijeg dizajna od klasičnog piva.

Unošenje piva u apartmane je dozvoljneno a biće nam veoma drago i ako nam ostavite po koje u frižideru na kraju vaše posete.