Kako gosti iz Indije vide Beograd?

Datum: 31-07-2018

gosti iz Indije noć

Kada prenosimo pisanja stranih medija i portala o putovanjima, obično je reč o autorima iz Evrope i SAD, čije su pohvale i kritike neminovno uslovljene ličnim iskustvima i očekivanjima tipičnim za zapadnjake. Oni primećuju da Beograd nije blistav i čist kao druge prestonice Evrope, ali da zrači gotovo magičnom energijom. Naglasak je na hrani i na noćnom provodu, a mnogo manje na istoriji i kulturi. Upravo zato je interesatno pročitati kako Beograd vide gosti iz drugih delova sveta, pogotovu iz Azije. Gosti sa Dalekog Istoka po pravilu su zainteresovani za nasleđe socijalizma i staru arhitekturu, međutm oni su pomalo stidljivi kada je reč o izlascima, tako da su njihova iskustva parcijalna. Ove nedelje imali smo priliku da čitamo o utiscima gostiju iz Indije, koje prenosi magazin WEEK iz Kočija, grada koji je jedna od turističkih prestonica Indije. Šta se u Beogradu dopada gostima iz Indije?

Zabava od jutra do mraka

Ono što novinari prvo primećuju su kafići na ulici i to im se veoma sviđa. U državama u kojima je gustina naseljenosti veća, na ulicama nema prostora za kafiće, dok se oni u Srbiji podrazumevaju. Takođe primećuju da su same ulice veoma živopisne, pune malih radnji, restorana, kafića, brze hrane i drugih lokala, tako da je pravo zadovoljstvo šetati njima, za razliku od evropskih prestonica u kojima su mnoge zgrade u centru vlasništvo kompanija ili ekskluzivne radnje i potpuno nezanimljive za običnog šetača. Prisustvo pasa u kafićima predstavlja malo iznenađenje. Vozila javnog prevoza na struju dopadaju se gostima iz Indije, mada primećuju da tramvaji prilično škripe.

gosti iz Indije centar

Za razliku od gostiju sa zapada, kojima je Novi Beograd najmanje atraktivan deo grada, posetioci iz Indije doživljavaju ga kao spomenik eri nesvrstanih, gde značajne ulice nose imena Gandija i Nehrua. Arhitekturu starog dela grada smatraju veoma privlačnom, zbog velikog broja stilova koji se mešaju, a kao i gosti za zapada, oduševljeni su kafanama na Skadarliji i noćnim životom duž obala Save. Interesantno je da hrana nije posebno zanimljiva gostima, već sama atmosfera u ugostiteljskim objektima, za koje konstantuju da su puni i veoma prijatni.

Ukidanje viza

Građani Indije u Srbiju od nedavno mogu putovati bez viza, tako da goste iz druge najmnogoljudnije zemlje sveta možemo očekivati u sve većem broju. Sky Apartmani nude smeštaj u samom centru grada veoma pogodan za goste koji nemaju nikakvo iskustvo boravka u Srbiji, uz preko 50 apartmana u ponudi, a gosti iz dalekih zemalja posebno cene to što je veliki broj apartmana jedan do drugog, u zgradama u blizini Terazija, tako da grupe mogu ostati sve vreme zajedno.