FESTIVAL SLOBODNA ZONA 2014

Datum: 06-11-2014

Deseto jubilarno izdanje filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će biti svečano otvoren 7. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji Ijana Forsajta i Džejn Polard. Festival će svečano otvoriti gost selektor Slobodne zone 2014, Boris Buden.

Na festivalskom programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, dobitnici najznačajnijih nagrada na festivalima širom sveta. Pored miljenika publike i kritike, filmova Boyhood i novog dokumentarnog filma Vima Vendersa So zemlje, na festivalskom programu će se naći i – animirano-dokumentarni film Da li je visok čovek srećan? Mišela Gondrija koji zajedno sa najčuvenijim alter globalistom danas, Noamom Čomskim crta, piše i polemiše o odnosu između jezika i sećanja kao i načina na koji jezik oblikuje svet i stvarnost, najnoviji igrani film Stivena Daldrija Smeće, dokumentarni film U potrazi za Vivijan Majer o jednoj od najboljih uličnih fotografkinja 20. veka čiji su lik i delo decenijama bili skriveni od očiju javnosti, uz izuzetnu priču o večnoj potrazi za svetim gralom ljubavi u filmu Ljubavna odiseja Tatjane Božić, neki su od skrivenih aduta ovogodišnje Slobodne Zone.

Publika Slobodne zone moći će da diskutuje o temama i fabulama filmova sa Ivanom Milenkovićem i njegovim gostima nakon projekcija u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda. Učesnici u razgovorima biće Boris Buden – sociolog, Miklavž Komelj – istoričar umetnosti iz Ljubljane, Gabor Bođiš – novinar iz Budimpešte, Olivera Milosavljević – istoričarka, Zlatko Paković – novinar Danasa, kao i Jurica Pavičić – novinar Jutarnjeg lista i Petar Milat – filozof iz Zagreba.

Slobodna zona je ove godine dobila posebnu čast da bude gost festivala FID Marsej i predstavi se francuskoj publici u okviru programa Festivalski susreti, zajedno sa najznačajnijim festivalima kao što su filmski festivali iz Roterdama, Berlina, Lisabona, Niona, Meksiko sitija, Šefilda i Torina.

Celokupan program festivala možete pogledati na zvaničnoj stranici sajta, a takođe i lokacije bioskopa i kulturnih centara u kojima će biti puštane projekcije – Sava centar, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Muzej Jugoslovenske Kinoteke i Kulturni centar Rex.

Za sve ljubitelje filmova koji ne žele da propuste fenomenalne projekcije koje se održavaju u Beogradu, a nisu iz prestonice, Sky apartmani nude mogućnost prijatnog boravka tokom trajanja festivala u nekim od luksuznih apartmana u blizini održavanja projekcija filmova.

U duhu jubileja u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 stara i nova publika Slobodne Zone moći će da pogleda izbor od 10 filmova koje je publika najviše volela u prvih devet godina festivala u okviru programske linije TOP 10. Još jedna prilika da pogledamo naslove kao što su: Deponija, Zaliv, Kako se kuvala istorija, I ja takođe, Hana Arent i druge.

Dodjite da zajedno proslavimo 10 godina Slobodne zone!