FEST 2015

Datum: 19-02-2015

Filmski festival FEST 2015 biće održan od 27. februara do 8. marta. Direkcija FEST-a nove programske celine posvetiće subverzivnim i žanrovskim filmovima, sa željom da beogradski filmski festival ponovo bude otvorenog duha, hrabrosti i pomeranja granica.

Ove godine FEST otvara film Bertrana Boneloa „Sen Loran“ u kome glavne uloge igraju Gaspar Ulije, Žeremi Renije, Lui Garel, Lea Sejdu i Helmut Berger. Film je raskošno umetničko delo, na momente nadrealno i hipnotišuće. Fotografija i muzika se izdvajaju kao najjači elementi filma, zajedno sa fantastičnim glumačkim ostvarenjima.

Oskarovac Ričard Drajfus, biće gost 43. FEST-a. Drajfus je publici najpoznatiji po kultnim ulogama u filmovima „Američki grafiti“ – koji će biti prikazan u okviru programa FEST klasik – zatim, „Ajkula“, kao i po Oskarom nagrađenoj ulozi u filmu „The Goodbye Girl“.

Takođe, francuski reditelj David Oelhoffen biće gost predstojećeg FEST-a, a njegov film „Daleko od ljudi“  na programu je u Sava centru, 5. marta i 6. marta.

fest-daleko-od-ljudi

Kandidat za Oskara, film „Divlje priče“, najveće je iznenađenje sezone. Retki su filmovi koji osvoje simpatije kritike i publike, a upravo takav je jedan od miljenika festivalskih krugova protekle sezone – argentinski film sastoji se iz šest kratkih priča koje povezuje zajednička tema – nasilje i osveta. Film je nominovan za Zlatnu palmu, Oskara i Satelit nagradu, a dobio je nagrade publike na festivalima u San Sebastijanu, Sarajevu i Sao Paulu, ali i desetominutne ovacije u Kanu.

fest-2015-divlje-price-700x393

Film „Telo“, koji je doneo je Srebrnog medveda za režiju Malgožati Šumovskoj, biće prikazan na FEST-u, u glavnom programu van konkurencije. Jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki danas, Malgožata Šumovska, bavi se režijom, scenarijem i produkcijom igranih i dokumentarnih filmova. Njeni filmovi su osvojili brojne poljske ali i svetske nagrade.

fest-2015-telo-700x350

Ovogodišnju nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti poneće jedna od naših najboljih i najčuvenijih glumica – Milena Dravić.

Od filma, preko pozorišta i televizije, Milena je u više od pedeset godina dugoj karijeri postala jedna od najvoljenijih domaćih glumica uz koju su odrastale mnoge generacije.

Novi umetnički direktor FEST-a je Jugoslav Pantelić, a selektor reditelj Mladen Đorđević. Imenovan je i novi Odbor Festivala, predsednik je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, a članovi – Nada Popović Perišić, Mina Ðukić, Dunja Kusturica i Snežana Penev. Predsednica žirija biće glumica Neda Arnerić, a činiće ga reditelji Srđan Dragojević, Maja Miloš, Giuseppe Piccioni, Liu Jie, glumica Deborah Kara Unger, kao i direktorka fotografije Ellen Kuras.

Srpsku premijeru na 43. FEST-u imaće i debitantski film Vuka Ršumovića „Ničije dete“ koji je napravio veliki odjek na svetskoj filmskoj sceni. Film je imao premijeru na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji gde je prikazan u selekciji „Nedelje međunarodne filmske kritike“ u kojoj Srbija nije imala predstavnika 30 godina.

Program 43. FEST-a možete pogledati OVDE.