BELI DVOR OTVOREN ZA POSETIOCE

Datum: 30-04-2018

beli dvor panorama

Jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika Beograda, dvorski kompleks na Dedinju, i ove godine biće otvoren za posetioce. Prva grupa znatiželjnika obišla je dvor 22. aprila, a ture će biti organizovane tokom narednih šest meseci, sve do kraja oktobra. Grupe će se okupljati na Trgu Nikole Pašića, ukupno pet puta nedeljno: sredom i subotom od 9.30 uz vođenje na engleskom jeziku, a subotom od 12.30 i nedeljom od 9.30 i 12.30 uz vođenje na srpskom jeziku.

Interesantno je da su za posetu dvoru najzainteresovaniji domaći turisti i to baš Beograđani, budući da je dvor jedan od retkih objekata kome se ne može prići, odnosno koji je moguće posetiti u samo okviru organizovanih tura. Čak ni posle 14 godina, od kada je dvor prvi put otvoren za posetioce, interesovanje ne opada, a često se dešava da se na zbirnom mestu okupi više od 50 osoba, koliko može da primi jedna tura. Cena karte je 650 dinara i uključuje prevoz do dvora. Grupe koje obilaze dvor često pričaju o susretima sa članovima kraljevske porodice, koji neretko odvajaju vreme da razgovaraju sa posetiocima i lično im predstave neke od eksponata, kao i same objekte.

beli dvor nameštaj

Povratak posle 60 godina

U okviru kompleksa nalaze se Beli dvor, Kraljevski dvor, dvorski park i crkva Svetog Andreja Prvozvanog. Iako u Srbiji postoje brojni stariji objekti vezani za obe kraljevske dinastije, dvorski kompleks predstavlja vrhunac u izgradnji objekata namenski podignutih za potrebe kraljevske porodice. Izgradnja je počela za vreme vladavine Kralja Aleksandra, koji je nameravao da izgradi dvor dovoljno prostran za celokupnu kraljevsku porodicu. Posle ubistva kralja u Marseju na dvoru je sa porodicom živeo maloletni Petar II, a kraljevska porodica u dvor se vratila 2001. godine.

Ako ste zainteresovani za istoriju ovh prostora, kao i za umetnost, budući da dvor obiluje prvorazrednim umetničkim delima, toplo preporučujemo ovu turu. Pritom, ako želite da osetite dodir luksuza, Sky apartmani imaju za vas smeštaj u kome ćete se osećati kao na dvoru, uključujući i apartman prigodnog imena – Palace.

foto: royalfamily.org