Doček nove godine na trgovima Beograda

Datum: 30-11-2017

Program za doček Nove godine u Beogradu ove zime je veoma bogat, sa preko 20 koncerata na ključnim lokacijama u gradu i svakodnevnim zabavnim događanjima širom Beograda, i to ne samo u danima oko Nove godine, već tokom većeg dela decembra i januara, uz kulminaciju između 25. decembra i Nove godine.

Proslava je već počela

docek nove godine jelka

Novogodišnji program počinje već 1. decembra i trajaće sve do kraja januara. Iako su novogodišnji koncerti ono sa čim se najčešće izjednačava doček Nove godine, manifestacija koju je grad najpažljivije planirao je Beogradska zima, koja će trajati puna dva meseca, od decembra do januara.

Kako navode u gradskoj upravi, duže trajanje novogodišnjih manifestacija je strateška odluka kako bi što veći broj gostiju iz inostranstva čuo za dešavanja u Beogradu i odlučio da poseti naš grad tokom zimskih praznika.

Još jedna manifestacija koja startuje već od prvog dana decembra je Trg otvorenog srca, a slične manifestacije održavaće se i na drugim strateškim mestima u gradu, pre svega na centralnim lokacijama beogradskih opština, poput manifestacije Trg bajki u Bulevaru kralja Aleksandra, ispred zgrade opštine Zvezdara.

Među najinteresantnijim manifestacijama je Park budućnosti, koji će biti postavljen u Hali 4 Beogradskog sajma od 15. do 24. decembra. Posetioci će moći da oprobaju nove tehnologije, poput virteuelne realnosti, a deo manifestacije biće i gaming turnir. Dok je ovaj događaj namenjen mlađoj populaciji, mislilo se i na starije, za koje će, takođe po prvi put, biti organizovan bal, čiji će domaćin biti UK „Vuk Karadžić“. Na jednoj od najpopularnijih novih lokacija u centru, ispred TC Rajićeva takođe će biti organizovane svirke, a radiće i četiri klizališta – na Adi, ispred Muzeja savremene umetnosti, na Tašu i na tradicionalnoj lokaciji na Trgu Nikole Pašića.

Vaš smeštaj u Beogradu tokom novogodišnjih praznike potrebno je rezervisati što ranije. Za samu Novu godinu apartmani će uglavnom biti popunjeni do 15. decembra, dok je za druge dane, u decembru i januaru, moguće naći mesto, ali je poželjno rezervisati što ranije, pogotovu ako želite da imate širi izbor veličine aparatmana i lokacije.

Od repa do folka

docek nove godine koncert

Početkom januara otvoriće se Božićno seoce ispred Hrama Svetog Save, još jedne atrakcije Beograda koja privlači veliki broj turista, a posebno kako se približava doček Nove godine.

Ove Nove godine biće održano više koncerata nego što je Beograd ikada video u jednoj nedelji. U zagrevanju pred doček Nove godine, od 25. do 29. decembra, nastupiće, pored ostalih Irie Fm, Ana Stanić i Prti Bee Gee.

Prvi od tri velika novogodišnja koncerta biće održan na lokaciji koja do sada nije korišćena za masovne događaje, a to je Savska promenada, gde će svirati bendovi Orthodox Celts i Ničim izazvan.

Dan pred Novu godinu počinje žurka ispred Doma Narodne Skupštine, a te prve koncertne večeri na bini će biti Van Gog i Zana. U novogodišnjoj noći Beograđane i njihove goste zabavljaće Aca Lukas, Riblja čorba i Balkanika, čime se nastavlja praksa da se na novogodišnjim koncertima kombinuju rok i folk, što je recept za dobru posećenost, koja poslednjih godina prelazi 150.00, iako takođe znači da se publika menja tokom večeri, odnosno da jedan deo posetilaca dolazi da sluša samo prvi deo koncerta, dok drugi stižu tek na finale.

Uskoro pola miliona turista

docek nove godine klizaliste

Svi pomenuti programi koštaće grad oko 100 miliona dinara, a u Skupštini grada očekuju da će prihod biti veći od troška, i to za najmanje 20%. Zaradu pre svega donose stranci. Glavni grad tokom godine poseti preko 350.000 turista, među kojima je velika većina iz inostranstva, a svake godine Sky Apartmani obezbede smeštaj za preko 200 gostiju iz inostranstva u danima oko Nove godine.

Iz godine u godinu broj turista u Beogradu raste za oko 15%, tako da se do 2020. godine očekuje preko pola miliona turista godišnje. Najviše je turista iz regiona – iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, dok među onima koji su prevalili veću razdaljinu da dođu u Beograd prednjače gosti iz Kine. Veliki broj građana Turske i Nemačke je takođe među turistima, međutim oni se uglavnom zadržavaju kratko. Kada je sama novogodišnja noć u pitanju, ubedljivo je najviše gostiju iz regiona.

Vremenska prognoza za Novu godinu je povoljna. Očekuju se prosečne ili temperature za 2-3 stepena više od prosečnih, što znači i da su šanse za sneg sasvim dobre. Sky Apartmani pozivaju vas da ovu Novu godinu provedete u Beogradu, a osim događanja u otvorenom, u planu je i fenomenalan program u beogradskim klubovima, o čemu ćemo govoriti u narednom postu.