Četvrti Resonate festival u Beogradu

Datum: 14-04-2015

Juče je u zgradi Jugoslovenske kinoteke počeo četvrti Resonate festival. Narednih šest dana, biće organizovan uzbudljiv kako dnevni, tako i večernji program na najatraktivnijim mestima u gradu.

Gosti SKY apartmana imaće priliku da uživaju u izuzetnim performansama tokom festivala. Osim činjenice da Resonate čine dnevni i noćni program, prvi put ove godine sam program je podeljen u dve celine: Live i Conference.

Glavno mesto dešavanja dnevnog programa svih šest dana je Jugoslovenska Kinoteka. Predavanja, debate, radionice i projekcije čine ovaj deo programa. Značajan deo programa festivala, kao i proteklih godina, čine brojne radionice koje će biti smeštene u UK Parobrod, dok će najposećenija predavanja biti u Kolarčevoj zadužbini.

Večernji deo Live programa počeo je sinoć u Domu omladine Beograda, koncertom kontroverznog Terrea Thaemlitza, a nastavljen je nastupom Sons of Magdalene i magičnim koncertom benda Inc. Biće pokazana uloga i uticaj savremenih tehnologija na muziku i novim tendencijama u muzici uopšte. Radionice, i predavanja držaće i brojne zvezde večernjeg programa, kao što su Ben Frost, Emika, Lichens, Rob Clouth i Sculpture, a očekujte i brojne debate upravo na temu novih tendencija u savremenoj muzici kao umetnosti, ali i u muzičkoj industriji. Legendarna polovina benda KLF, jedne od najsubverzivnijih pop grupa svih vremena, Bill Drummond, održaće predavanje namenjeno svim umetnicima u okviru konferecije Resonate, 15. aprila u Kinoteci.

Razmena znanja i edukacija

Conference program, kao suština Resonate festivala, nastavlja se na Live program i traje od četvrtka do subote. Ovaj program predstavlja platformu za povezivanje, razmenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umetnosti i kulturi.

Radionice, predavanja, izložbe, prezentacije, panel diskusije, projekcije i izuzetni audio vizuelni performansi, čine ovaj deo programa festivala. Resonate je prošle godine započeo rad na performansu zvanom Transcranial, ambicioznoj kolaboraciji između Klausa Obermaiera, Kylea McDonalda i čuvenog japanskog savremenog umetnika Daita Manabea. Ovaj projekat rađen je u koprodukciji sa nekoliko festivala i evropskih organizacija, Resonate, STRP, CAN Labs i KIKK. U četvrtak, 16. aprila od 18.00 u Centru za kulturnu dekontaminaciju, biće organizovana zanimljiva radionica i projekcija Trancraniala, kojoj će prisustvovati sva tri autora.

Ovo izdanje Resonate festivala čini i čuvena svetska putujuća muzička platforma – Red Bull Music Academy.

Dom omladine Beograda, Monsun, Drugstore, The Tube i Magacin Depo su prostori koji će ugostiti više od dvadeset umetnika savremene svetske elektronske muzičke scene tokom šest festivalskih dana: Blixa Bargeld, Simian Mobile Disco, Andy Stott, Ben Frost, Fennesz & Lillevan, Machinedrum, Sons of Magdalene, Inc., SOPHIE, Emika, Lichens, Bob Osterag, Olga Bell, Rob Clouth, Senyawa, samo su neki od gostiju Beograda. Sve informacije o učesnicima, specijalnim ponudama i novostima Resonate festivala, možete pronaći na stranici resonate.io/2015.