Biciklističke staze u Beogradu

Datum: 15-10-2019

foto: RAS Srbija

Dok su uređene trim staze za trčanje relativno retke, biciklističke staze se brzo šire po Beogradu, i sada je njihova ukupna dužina već 100km. Iako na ulicama Beograda vladaju velike gužve, to je problem samo za motorna vozila, ne i za bicikliste, jer biciklistima su na raspolaganju posebne staze na ivici kolovoza, kao i veliki broj staza koje su kreirane samo za njih. Iako mnoge staze nisu povezane, i veliki deo grada je bez staza, postoje odlične rute za bicikliste u svim delovima grada koji gravitiraju ka rekama, što znači da je velikoj većini Beograđana neka od ruta u neposrednoj blizini. Ako pogledamo raspored Sky aparatmana na mapi grada, gotovo svaki leži na 100m od biciklističke staze.

Staze uz Savu i Dunav

Najbolja staza za bicikliste u Beogradu je staza koja kreće sa Dunavskog keja na Dorćolu i ide do Ade, uključujući krug oko Ade ciganlije. Ova staza je improvizovana u delu oko gradilišta Beograda na vodi, međutim i taj deo je veoma zanimljiv, jer se prolazi kroz potpuno jedinstven ambijent.

Duga ključna ruta nije jedna staza već kompleks staza, koje se protežu duž celog Novog Beograda. Većina blokova izlazi jednom stranom na jednu biciklističku stazu, pri čemu staze u centralnom delu Novog Beograda nisu ni približno atraktivne kao deo koji ide od Zemuna do Brankovog mosta. Taj nedavno renovirani deo je relativno kratak i odličan je za decu i početnike.

Vožnja kroz zelenilo

Kada imaju malo više vremena i ako su u dovoljno dobroj kondiciji da mogu da izdrže nekoliko nizbrdica, biciklisti mogu da uživaju u prirodi u južnom delu grada. Već od Hajd Parka počinje neprekidno zelenilo, i tako se može stići sve do Kosmaja ili bilo kod drgogog dela Srbije, tako što se koriste lokalne saobraćajnice između naselja, na kojima je saobraćaj spor i slab. Biciklisti često idu od Banjice ka Avali, međutim tu je saobraćaj dosta jak i ka Avali je daleko prijatnije voziti preko Miljakovca i Resnika.

Međunarodne rute

Kroz Beograd prolazi evropska biciklistička ruta Eurovelo 6, dok nedaleko od grada, istočno od Pančeva prolazi ruta Eurovelo 11. Deo koji prolazi kroz Beograd u slučaju Eurovelo 6 rute prati Dunav, ali podrazumeva i prelazak Pančevačkog mosta prilikom napuštanja Beograda, što svakako nije preporućjivo. Eurovelo 11 ruta je dobra za sve koji žele da se oprobaju u međugradskoj vožnji, pod uslovom da se pronađe prevoz od grada do Pančeva, a posebno preporučujemo vožnju Deliblatskom peščarom, koja ne leži na samoj ruti, ali je nedaleko od nje.