Beogradski sajam knjiga, 20-27. oktobar

Datum: 07-10-2019

pismo glava

Beogradski sajam knjiga, najveća sajamska manifestacija u Srbiji, okupiće poklonike pisane reči od 20. do 27. oktobra. Za moto festivala odabran je slogan Pismo = Glava, kratko i jasno podsećanje koliko je čitanje važno za svaku intelektualnu aktivnost. Beogradski sajam knjiga trajaće sedam dana, uz prisustvo preko 500 štandova izagača, od kojih je 60 iz inostranstva. O prestižu i popularnosti koju uživa Beogradski sajam knjiga svedoči i podatak da je ova manifestacija, sa preko 200.000 posetilaca svake godine, među nekoliko najposećenijih sajmova knjiga u Evropi.

Evropski pisci u Beogradu

Gost sajma je Egipat, čiji su predstavnici priredili vrlo zanimljiv program, uz izbor novih knjiga o istoriji i kulturi Egipta, kao i najboljih dela savremenih egipatskih pisaca. Među piscima koji će posetiti sajam i razgovarati sa čitaocima su Dejvid Van, Nermin Jildrim, Sergej Šargunov, Laura Sintija Černjauskajte i brojni domaći pisci. Poseban program pripremljen je za decu, za koje je rezervisana sala „Dobrica Erić“, dok će školski dan biti 24. oktobar.

sajam knjiga beograd

Sa prošlogodišnjeg sajma. Foto: sajamknjga.rs

Bogat tribinski program

Književne tribine biće specijalna poslastica 64. Sajma knjiga. Povodom godišnjica smrti nekih od naših najvećih pisaca, govoriće se o delima Milorada Pavića (1929-2009), Danila Kiša (1935-1989) i Oskara Daviča (1909-1989). Književni kritičari imaće posebno težak zadatak, jer Beogradski sajam knjiga ovoga puta zamenjuje mesta pisaca i kritičara, tako što organizuje seriju razgovora u kojima će pisci postavljati pitanja kritičarima. Među tribinama koje svakako treba posetiti je razgovor o 50. godišnjici filma „Kosa“, kao i tribine o prožimanju književnosti sa filmom, naukom i novinarstvom.

Cena ulaznica za Sajam knjiga iznosi 250 dinara, dok je cena kolektivne ulaznice i ulaznice tokom školskog dnaa 150 dinara. Sky apartmani pružaju posebne povoljnosti za veće grupe koje dolaze na sajmove u Beogradu, kao i za predstavnike izlagača, za koje Beogradski sajam knjiga predstavlja radno mesto tokom sedam dana, uz cene koje su daleko povoljnije nego u hotelima.