Dolazite li na Beogradski maraton?

Datum: 28-03-2018

Beogradski maraton, koji je ušao u četvrtu deceniju postojanja, definitivno je najmasovnija sportska manifestacija u gradu, ali i više od toga – najmasovniji javni događaj ako se izuzme proslava Nove godine. Ove godine trčaće se 21. aprila, a prijave su otvorene do 10. aprila.

beogradski maraton start

foto: bgdmarathon.org

Tokom proteklih godina, broj maratonaca koji u aprilu dolaze u Beograd porastao je za 30%, čime se Beogradski maraton pozicionira kao jedan od najatraktivnijih u ovom delu Evrope, a na ruku mu ide i doba godine kada se održava, kao i trasa koja podrazumeva samo jedan krug i to po gotovo potpuno ravnom terenu. Na maraton iz godine u godinu dolaze trkači iz preko 60 zemalja, a u kalendar Beogradskog maratona sada je dodata i još jedna trka – jesenji polumaraton.

Najveće interesovanje, kao i svake godine do sada, vlada za Trku zadovoljstva, za koju nije potrebno prijavljivanje, već samo dobra volja i malo kondicije. Trku mogu trčati i deca, a start je u 10.15 ispred Skupštine. Trčaće se Bulevarom Kralja Aleksandra do Žičke a onda ka Slaviji kroz Mekenzijevu, pa preko Kralja Milana do Terazija, gde će biti cilj. Budući da je najavljeno lepo vreme očekuje se preko 20.000 učesnika.

Trasa maratona

Polumaraton je istovremeno takmičarska disciplina i prilika za ozbiljne rekreativce da pokažu u kakvoj su formi. To su razlozi zbog kojih i ove godine vlada veliko interesovanje za polumaraton, koji će i ove godine trčati preko 5000 takmičara, a svi koji završe trku osvojiće medaju. Start polumaratona i maratona je u na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske, a i trase dve trke se u velikoj meri poklapaju. Polumaraton se trči preko Slavije i Gavrila Principa do Brankovog mosta, zatim kroz Novi Beograd do Mosta na Adi i natrag preko Brankovog mosta do cilja na Terazijama. Maratonci se kod Mosta na Adi odvajaju za Zemun preko Tošinog bunara i vraćaju se preko ulica Jurija Gagarina i Bulevara Milutina Milankovića.

beogradski maraton polazak

foto: bgdmarathon.org

Ako dolazite na 31. Beogradski maraton, bilo kao učesnik ili posmatrač, smeštaj u Sky apartmanima je najbolja opcija za pojedince i grupe, budući da možete iznajmiti apartman u samom centru grada, pa čak i u ulicama kroz koje prolazi maraton, kao što je ulica Kralja Milana. Maraton je izuzetno atraktivan i za publiku, jer su ulice zatvorene za saobraćaj a na nekoliko mesta duž staze biće i žive muzike. Uz to, proleće je verovatno najbolje vreme za posetu Beogradu, jer rade sve kulturne ustanove i svi klubovi na otvorenom, dok je vreme idealno za šetnju, kao i za sportske aktivnosti, ako vam jedan dan maratona nije bio dovoljan.