Beograd za Final Four 2017

Datum: 18-05-2015

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu izjavio je da je Beograd kandidat za organizaciju košarkaškog turnira Final Four 2017. Kandidatura za domaćina prestižnog turnira podneta je prošle godine, a najavljeno je da će narednih nedelja rukovodstvo Evrolige dobiti potvrdu o zainteresovanosti za domaćinstvo iz Skupštine Grada Beograda.

Pored potvrde Evroliga će biti obaveštena i o napretku na polju infrastrukture kako sportske tako i hotelske i saobraćajne, koja može da bude od značaja prilikom donošenja odluke. Već tokom ove godine biće završena takozvana „mala Arena“, koja bitno poboljšava uslove rada u samoj Areni. Pored toga, napredak koji ostvaruje avio prevoznik Air Serbia i otvaranje novih linija čine Beograd konkurentnijim, jer će posetiocima ovog turnira biti mnogo lakše da doputuju u naš grad.

Final Four 2017 za više turista

Naš grad će u naredne dve godine imati još više poseta, što je takođe od značaja prilikom donošenja odluke, a preporuka za sve koji žele udoban i prijatan boravak su naši SKY apartmani. I na kraju, mada je možda i najvažnije, Beograd nema samo ogromno iskustvo u organizaciji sportskih događaja, već će se u našem gradu narednih godina organizovati nekoliko prestižnih takmičenja, kao što su evropska prvenstva u vaterpolu, dvoransko prvenstvo u atletici i u fudbalu.

Prošle nedelje je u Beogradu gostovala tehnička delegacija FIBA, jer je srpska prestonica uz Prag najozbiljniji kandidat za organizaciju Evropskog prvenstva u ženskoj košarci. Za Beograd bi organizacija turnira Final Four 2017 bila odlična promocija i grada i države, ali bi se i značajno uvećao broj turista. Procena je da bi na ovaj turnir došlo najmanje deset hiljada stranaca da bodri svoje timove.

Ako se zna da bi zbog dužine turnira u Beogradu boravili najmanje četiri dana, a da prosečno turista sa troškovima hotela potroši u našem gradu oko 300 evra dnevno, jasno je da bi prihod grada što direktno, što kroz prihode restorana, šoping molova i drugih bio veći od deset miliona evra.