BEOGRAD, PRESTONICA NISKIH CENA

Datum: 22-09-2017

Za goste iz zemalja u kojima se prosečne plate mere u hiljadama evra, Beograd je često šokantno jeftin. Bilo da su na proputovanju, odmoru ili dolaze radi posla, za strance je Beograd grad u kome mogu do mile volje da jedu, piju, provode se i pronađu odličan smeštaj po veoma povoljnim cenama. Novi podaci sajta expatistan.com, koji bazu podataka o cenama u gradovima širom sveta dobija direktno od njihovih žitelja, pokazuju da je cena života u Beogradu na tom nivou da ga čini jednim od 10 najjeftinijih prestonica Evrope, ali i da se cene lagano penju. To u praksi znači da je strancima koji još nisu posetii Beograd najbolje da planiraju posetu tokom ove ili narednih par godina, dok se – da iskoristimo staru metaforu – još može dobiti mnogo muzike za malo para.

Cena života u gradovima Evrope: crveno = skuplje, zeleno = jeftinije

Beograd je trenutno na 77. mestu od ukupno 96 evropskih gradova na ovoj listi. Indeks cena iznosi 87, što znači da je cena života u Beogradu 13% viša nego u Pragu, koji je referentni grad za Expatistan bazu podataka. Neke će možda iznenaditi ova relativno mala razlika, ali cene koje se prate nisu cene na udarnim turističkim lokacijama, zbog kojih se mnogi veliki evropski gradovi smatraju skupim (čuveni espreso od 10€ u Veneciji ili sendvič od 10CHF u Cirihu), već je reč o cenama koje plaća lokalni kupac, tj. o cenama sa pijace ili iz lokalnog kafića.

BUDIMPEŠTA BLIŽA OD ZAGREBA

Beograd je trenutno najskuplja prestonica jugoistočne Evrope posle Ljubljane i Zagreba, međutim razlike među istočnoevropskim gradovima su male, i ogromna većina je u kategoriju 75-90, što znači da je praktično svejedno da li ćete odmor provesti u Sofiji, Sarajevu, Budimpešti ili Brnu. Cene niže od 70 imaju samo gradovi u Ukrajini i Moldaviji, zatim Prištna i – nećete verovati – Novi Sad! Cene u Hrvatskoj su već preko 100, u Sloveniji preko 120, a prava skupoća počinje kada se gleda prvih 50 mesta tabele, gde su gradovi zemalja Zapadne Evrope. Cene u Britaniji, Švajcerskoj i Norveškoj imaju indeks preko 200, a na prvom mestu je Cirih sa indeksom 258, što znači da mit o sendviću od 10 franaka i nije mit.

PRESTONICA JEFTINE I ZDRAVE HRANE

Cena života u Beogrdu je ovako niska pre svega zbog jeftine hrane.  Solidan ručak sa pićem u centru košta 9 evra, kilogram jabuka 0.8 evra a boca dobrog vina 5.8 evra (sasvim tačno, moramo se složiti). Najveća prednost Beograda u odnosu na većinu evropskih gradova je u cenama poljoprivrednih proizvoda – ako kupujete jaja, sir, voće ili salatu, platićete 3 do čak 7 puta nižu cenu nego u mnogim gradovima starog kontinenta (10 jaja za 10 evra je standard u Britaniji i Francuskoj). Beograd je prava Meka i za ljubitelje Meka i druge brze hrane, sa cenama koje su uglavnom dva puta niže nego u drugim velikim gradovima. Isto važi i za cenu piva, koje je čak i do tri puta jeftinije u odnosu na prosečne cene u Evropi.

Iznajmljivanje stana je takođe daleko jeftinije nego u drugim velikim gradovima. Lepo namešten u stan površine 45m² u širem centru može se iznajmiti za 380 evra dok je u Beču za sličan stan potrebno izdvojiti 850 evra mesečno. Ova analiza dokazuje da je iznajmljivanje apartmana posredstvom kompanije SKY Apartmani isplativo za svaki boravak kraći od 15 dana, čak i pored niske cene iznajmljivanja stanova na ceo mesec, posebno uzimajući u obzir da su apartmani iz naše ponude daleko luksuznije opremljeni od stanova koji se iznajmljuju na mesečnoj bazi. Pritom, tu su i usluge kao što su zamena posteljine i obezbeđen parking koje nisu obezbeđene onima koji iznajmljuju stanove na ceo mesec, a naši gosti takođe ne plaćaju internet, kablovsku televiziju niti električnu energiju. U svakom slučaju, Beograd je i dalje jedna od najjeftinijih evropskih prestonica, a povoljan smeštaj jedan je od njegovih najvećih aduta.