62. BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA

Datum: 18-10-2017

Sajam knjiga najava

Najmasovnija sajamska manifestacija u Srbiji, Beogradski sajam knjiga, koji godišnje poseti oko 200.000 ljubitelja pisane reči, počinje 22. oktobra i traje do 29. oktobra. Reč je o 62. izdanju ove popularne sajamske manifestacije, čime Beograd nastavlja dugu tradiciju okupljanja oko knjige, koja datira još od 1863. godine, kada je održana prva izložba knjiga.

Centralno mesto na sajmu zauzeće literatura sa nemačkog govornog područja, zbog čega ovoga puta nije samo jedna zemlja gost festivala, već su to četiri države: Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Na sajmu će se naći preko 1.000 naslova iz ovih evropskih zemalja, među kojima su knjige koje su već prevedene na sprski, knjige na engleskom, kao i na jeziku na kojem su napisane – nemačkom. Među tih 1000 knjiga, čak 350 naslova po prvi put će se naći pred čitaocima u Srbiji.

Gosti sajma – nobelovka Herta Miler i esejista Karl Markus Gaus

Čast da otvori 62. Međunarodni sajam knjiga imaće austrijski pisac Karl Markus Gaus. Jedan od najuticajnijih esejista u Evropi danas, Gaus se bavi pitanjima kulture i manjina, a posebno je zainteresovan za život naroda ovog dela Evrope i život malih manjinskih zajednica. Gaus je urednik književnog magazina Literatur und Kritik, autor je preko 20 knjiga i dobitnik velikog broja nagrada.

Među gostima je i dobitnica Nobelove nagrade za književnost, nemačko-rumunska autorka Herta Miler, koja će 23. oktobra učestovovati na književnoj večeri u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Milerova je Nobelovu nagradu osvojla 2009. godine, za dugogodišnji rad na približavanju života pod komunizmom zapadnoj publici. Pripadnica nemačke manjie, Herta Miler je u mladosti živela u Rumuniji, gde je imala znatne probleme zbog suprostavljanja vlasti Čaušeskua. Ne treba zaboraviti ni ruskog pisca Jevgenija Vodolaskina i nemačkog pisca Marsela Bajera, koji će takođe biti gosti Sajma knjga.

Sajam knjiga publika

Izdavači iz celog sveta, odličan prateći program

Izlagači će moći da prikažu naslove koje su pripremili na površini od 30.000 kvadratnih metara u tri najveće sale Beogradskog sajma, a uz Sajam knjiga, posetioci će moći da obiđu i Sajam obrazovanja, informisanja i medija, koji će se delimično poklopiti sa Sajmom knjiga. Ove godine najavljen je dolazak preko 450 izdavača, od čega je preko 60 iz inostranstva. Pored glavnog programa, za pažnju publike nadmetaće se i prateće manifestacije: „Razgovori na platou“, „Festival na sajmu: Literatura evropskog Mediterana“, „Odjeci srpske književnosti“ i dečiji program.

Cena ulaznica je 250 dinara, dok grupne ulaznice koštaju 150 dinara. Kapije Sajma otvoriće se 22. oktobra u 10 sati. Ako dolazite u Beograd kako biste posetili Sajam knjiga, Sky Apartmani vam stoje na usluzi. Sajam je veoma teško obići za jedan dan, zbog čega je za pravog ljubitelja knjige idealan boravak od dve noći i tri posete sajmu. Većina naših apartmana nalazi se u blizini Terazija, tako da je do Beogradskog sajma moguće stići za samo 10 minuta, zahvaljujući autobuskim linijama koje kreću sa Zelenog Venca.

Foto: Sajamknjiga.rs