53. Bitef, 17-26. septembar

Datum: 16-07-2019

„Orest u Mosulu“. Foto: Bitef

Bitef je centralni jesenji kulturni događaj u Beogradu, uz veoma dobru selekciju predstava iz celog sveta, i odlična prilika za domaću publiku da vidi predstave koje su drugaćije od komada koji se produciraju u našem regionu. Bitef donosi radove najboljih evropskih režisera, kao i neke od tehnika modernog pozorišta koje se u domaćim teatrima manje koriste.

Ove godine Bitef podiže zavesu po 53. put, uz otvaranje 17. septembra i zatvaranje devet dana kasnije. Umetnički direktor je kritičar i teatrolog Ivan Medenica, dok je slogan ovogodišnjeg Bitef-a „Počnimo ljubav iz početka“. Po rečima Medenice, iza slogana krije se želja da Bitef pošalje optimističnu poruku, mada moramo da primetimo da su odabrane predstave, iako izuzetno kvalitetne, ipak veoma ozbiljne, problemske, a često i tragične.

Pogled na glavni program

youropa

Predstava Yuropa kompanije Q iz Nigerije. Foto: Bitef

Glavni program Bitef-a prikazivaće se u Narodnom pozorištu, JDP-u, Pozorištu na Terazijama i na nekoliko još nepotvrđenih lokacija. Jedna predstava odvijaće se na beogradski ulicama, i to tokom celokupnog trajanja Bitef-a, tako da će i žitelji glavnog grada koji ne posećuju pozorišta moći da osete i dodirnu festival. Reč je o predstavi „Beograd na daljinski“ Rimini Protokola, koja menja ime zavisno od grada u kome se izvodi, i u kojoj učestvuju sami građani, koji instrukcije za svoje „uloge“ dobijaju putem slušalica.

Najintrigantnija, i, po rečima Medinice, noseća predstava Bitef-a je „Orest u Mosulu“, multimedijalna kombinacja klasične grčke tragedije i tragičnih događaja koji potresaju savremeni svet. Predstava koristi elimente Eshilove Orestije, uz radnju koja je izmeštena u grad Mosul u Iraku, koji je pogođen terorom Islamske države i razaranjem tokom „oslobođenja“ od strane iračkih i američkih snaga.

Među predstavama iz regiona vredi pomenuti „Ali: Strah jede dušu“, SNG Drame iz Ljubljane. Reč je o novoj interpretaciji čuvenog Fasbinderovog filma iz 1974. godine, sa tematikom koja je aktuelnija nego ikada, jer govori o ljubavi između starije Nemice i mladog emigranta.

Rezervacija ulaznica od 15. avgusta

Osim pomenutih predstava, publika će moći da vidi i komade pozorišta iz iz Francuske, Nemačke, Belgije, Hrvatske, Srbije, Nigerije i Brazila. Rezervacija ulaznica počeće 15. avgusta i trajaće do 1. septembra, nakon čega počinje i prodaja karata.

Septembar je savršen mesec za posetu Beogradu, jer je navala turista završena, tako da je smaštaj u Sky Apartmanima na raspolaganju i gostima koji rezervišu svega nekoliko dana unapred, a Bitef je svaako razlog više za posetu.