44. FEST 2016.

Datum: 02-02-2016

44. FEST, pod naslovom „Hrabri novi svet“, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma „Meš“ Roberta Altmana.
Danas, popularni festival nastavlja sa dobro poznatom organizacijom, jedne od najznačajnijih filmskih smotri. FEST je postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije. Od svog nastanka, do sada je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali jugoslovensku/srpsku, a često i regionalnu premijeru. Iako je nastao pre više od četrdeset godina, njegov kulturološki i obrazovni duh ne jenjava, šireći horizonte svim filmofilima.

Ovogodišnji slogan pod kojim se održava 44. FEST je “Briše granice”. Ideja ovog koncepta šalje poruku da umetnost skida granice, na taj način što će ugostiti brojne umetnike iz celog sveta. Dodatno brisanje granica će biti naglašeno odabirom filmova koji su politički i umetnički orjentisani.

Na 44. FEST-u premijeru će doživeti 110 filmova u 12 programskih šema, a za film koji će otvoriti ovaj prestižni festival odabran je atipičan srpski film “Važnost”, reditelja i scenariste Nikole Ljuce. Film će konkurisati za nagradu u takmičarskom programu “Srpski film”.

44. FEST - film Važnost

44. FEST – film Važnost

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD.
Očekujemo da međunarodni petočlani žiri donese odluku o nagradama, u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

Obezbedite karte i smeštaj za 44. FEST

Od 25. februara do 6. marta, Beograd će biti filmska prestonica Evrope. Ako ste i vi strasni ljubitelji filma, predlažemo vam da u navedenom peroidu posetite Beograd. Uživajte u ovom prestižnom festivalu, a nakon projekcija odsednite u nekom od naših luksuznih apartmna: Relax apartman i Elegance apartman.

44. FEST - Sava centar

44. FEST – Sava centar

Karte za festival biće puštene u prodaju od 6. februara. Karte za projekcije u Sava centru mogu se nabaviti na blagajni Sava centra, Eventim prodajnim mestima i online prodavnici Eventima. Kupci online kompleta karata dobiće personalizovanu FEST karticu za ulazak na projekcije. Karte za projekcije van Sava centra kupuju se isključivo na blagajnama sala.
Ove godine, FEST se premijerno održava i u bioskopu Cineplexx Ušće. U prvih sedam dana važi popust od 10% na komplet karata po terminskim linijama.