35. Beogradski Jazz festival

Datum: 16-09-2019

Uvek nam je zadovoljstvo da najavimo Beogradski Jazz festival. BJF je jedna od retkih muzičkih manifestacija u glavnom gradu koja tokom više dana spaja vrhunske izvođače i različite stilove na odabranim lokacijama. Čak i za osobe koje nisu veliki poklonici džeza, BJF je događaj vredan pažnje, jer su koncerti, kao i sama publika, puni energije, dok savremeni džez muzičari ukrštaju džez sa brojnim drugim pravcima, tako da publika često nema utisak da je na džez festivalu.

Više koncerata, duži festival

Ovogodišnji Beogradski Jazz festival je 35. po redu, a ovaj značajan jubilej biće obeležen još boljom festivalskom postavom i produženim trajanjem od šest dana. Festival počinje od 22. oktobra i traje do 27. oktobra, uz celovečernji program u Kombank dvorani i Domu omladine Beograda. Biće održano preko 30 koncerata, uz interesantan dodatni program. Pre početka festivala, već od 7. septembra, počinje serijal koncerata „Džez za DŽ“. Besplatni koncerti održavaju se subotom u 13, na platou ispred DOB-a.

Theo Ceccaldi

Na 35. Beogradskom Jazz festivalu nastupiće velika imena svetske džez sceen, nova i stara. Među mlađim izvođačima je verovatno najbolji francuski muzičar nove generacije, Theo Ceccaldi, koji nastupa se sekstetom Freaks, izvodeći izuzetno neobične i atratkivne numere. Tu je i sekstet Axes, koji vodi portugalac Joao Mortagua – još jedna postava sa naizgled neogradničenom energijom i jakom ritam sekcijom.

Atrakcija iz SAD

Za festival je veoma značajno to što će deo koncerata biti održan u Kombank dvorani, koja je ranije, kao Dom sindikata, igrala veliku ulogu u razvoju BJF-a. Tako će u Kombank dvorani, pored ostalih, nastupiti i Mingus Big Band, što je prvi big band iz SAD koji dolazi na festival u protekle tri decenije, ali ujedno i jedan od bendova koji je nastupao na prvim Beogradskim Jazz festivalima, sedamdesetih godina prošlog veka, i to čak tri puta u toj deceniji. Među veteranima jazz scene je i gitarista i flautista Charles Lloyd, koji nastupa punih šest decenija, a ovaj put u Beograd dolazi sa odličnom novom postavom.

Mingus Big Band

Festival će biti prilika i za domaće muzičare da pokažu svoje umeće. BJF bio je odskočna daska za mnoge domaće muzičare, jer su u publici po pravilu drugi izvođači, kao i džez novinari i kritičari.

Posetici koji ranije nabave karte imaće priliku da plate manje, pa je tako cena prvog kompleta ulaznica, koje važe za sve događaje u glavnom programu, svega 3000 RSD. Ulaznice se mogu nabaviti purem sajta tickets.rs i na blagajni Doma omladine, dok su u neposrednoj blizini Doma omladine i naši apartmani, čak 20 apartmana u najstrožem centru grada, na lokacijama kao što su Terazije i gornji deo Dorćola.