23. april Svetski dan knjige

Datum: 23-04-2015

Svetski dan knjige ustanovljen je 1995. godine, a 23. april izabran je jer su toga datuma preminuli Servantes i Šekspir. Unesko je proglasio Dan knjige kao izraz poštovanja svim piscima koji su doprineli kulturnom razvoju čovečanstva i kako bi se pre svega mladi podstakli na čitanje i na ljubav prema knjizi.

Svetski dan knjige biće obeležen i u Beogradu, danas, događajima na nekoliko gradskih lokacija, te gosti SKY apartmana koji trenutno borave u prestonici mogu prisustvovati nekoj od manifestacija.

U Narodnoj biblioteci Srbije biće organizovani programi i aktivnosti u slavu knjige i kulture čitanja tokom celog dana. Afirmaciji čitanja i komunikacije publike sa bibliotekom svakako će doprineti i akcija u kojoj će prvih deset posetilaca programa NBS na poklon dobiti godišnje članarine.

Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56) tradicionalno organizuje akciju „Svi smo u biblioteci!“ kojom populariše bibliotečku delatnost, knjigu i čitanje.

U toku je i akcija „Negujmo srpski jezik“, čija je ideja da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govora. U isto vreme, na platou ispred Biblioteke grada Beograda dramski umetnik Vitomir Vico Dardić kazivaće najlepše stihove svetske poezije. Takođe, posetioci Biblioteke grada moći će da pogledaju izložbu „Moj grad“ autora Branislava Radišića.

Svi smo mi čitaoci

Povodom Svetskog dana knjige i autorskog prava, u okviru festivala Svi smo mi čitaoci, koji će trajati do subote, 25. aprila na Svetosavskom platou biće atraktivnih popusta u 105 knjižara u 23 grada širom zemlje. Popusti su odobreni za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine. U akciju su uključene knjižare Vulkan, Delfi i Laguna, Zavod za udžbenike, Službeni glasnik, Evro Đunti, Mladinska knjiga, Stilos, Dereta, Dobra knjiga, Čarobna šuma i Kreativni centar.