10 mesta koje vredi posetiti u Beogradu

Datum: 30-08-2019

Da je CNN naklonjen Srbiji kao turističkoj destinaciji znamo iz proteklih godina, jer su Beograd i Srbija više puta izdvajani kao vrlo interesantne destinacije turiste sa zapada. Beograd je prošle godine dva puta svrstan u Top 5, odnosno Top 11 destinacija na starom kontinentu, a ovog avgusta ponovo smo naišli na članak o Beogradu u CNN Travel sekciji sajta. Autorka članka je Meri Novaković, jedan od najpoznatijih travel novinara, poreklom sa naših prostora. Kojih 10 mesta u Beogradu ona predlaže stranim turistima?

10 mesta u Beogradu

1. Kalemegdan

Kalemegdan je istovremeno jedinstven park u kome se može šetati, ali i lokalitet koji je interesantan arhitektonski i istrorijski. Za one koji žele da malo podrobnije istraže Kalemedan, tekst preporučuje Vojni muzej i crkvu Ružicu.

2. Knez Mihailova

Najpoznatija ulica u Beogradu vredna je posete zbog svog velikog šarma i ugostiteljske ponude. Elegantne zgrade iz 19. veka krase obe strane ulice, šetači su svuda, kafići na otvorenom su puni, a brza hrana je ukusna.

3. Dorćol

Dorćol nije samo najstariji deo grada, već i najatraktivniji deo, piše CNN. Ulica Strahinjića Bana privlači najviše posetioca barova i kafića, ali svaki deo Dorćola je vredan posete, posebno ako su turisti u potrazi za mestima za izlaske.

4. Skadarlija

Skadarlija je najpribližniji ekvivalent turistiškim četvrtima koje postoje u drugim evropskim prestonicama, navodi autorka. Poznata je kao stecište umetnika i intelektualaca iz 19. veka, kao i po restoranima koji služe tradicionalna jela.

5. Zemun

Pun bajkovitih prizora, Zemun nudi atrakcije kao što su Gardoš i Lido. Riblji specijaliteti na keju se posebno preporučuju, dok veliki splavovi-kafići pružaju priliku za relaksaciju pored reke.

6. Narodni muzej

Bilo je potrebno neverovatnih 15 godina da se renovira Narodni muzej, ali vredelo je čekati, ocena je CNN-a. Muzej poseduje izuzetno vredne i retke predmete, od vizantijskih ikona do slika Pikasa i Matisa.

7. Nočni život na splavovima

Beogradski splavovi su dobro poznati širom Evrope, a provod koji se nudi je kvalitetan i raznovrstan. Pored noćnih klubova, tu je i veliki broj restorana, a Beton hala i Savamala, iako nisu direktno na reci, stilski joj takođe pripadaju.

8. Ada Ciganlija

Veoma nam je drago to što se Ada našla na ovom spisku od 10 mesta, jer je drugi strani autori često izostavljau. Članak hvali kvalitet plaža, zabavne i sportske sadržaje, uz mogućnost prelaska na novobeogradsku stranu čamcem.

9. Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti takođe je godinama čekao na renoviranje, ali, kao u slučaju Narodnog Muzeja, rezultat je odličan. Većina eksponata pripada modernističkoj jugoslovenskoj umetnosti, koja nije poznata na zapadu, ali je fascinantna.

10. Hram Svetog Save

Zajedno sa katedralom Sagrada Familia u Barseloni, Hram Svetog Save predstavlja najveću nezavršenu crkvu na svetu. Iako nadzemni nivo još uvek nije završen, deo hrama koji je pod zemljom obavezno treba videti.