Park Tašmajdan

Datum: 05-07-2017

Na mestu parka Tašmajdan, vekovima unazad, nalazio se kamenolom (taš na turskom jeziku znači kamen, a majdan-kop), zatim skladišta municije u lagumima, groblje, pa hipodrom. Park se formira relativno kasno, krajem tridesetih godina 20. veka, posle podizanja zgrade Glavne pošte na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice.

U parku Tašmajdan je nekoliko važnih i lepih građevina. Današnja Crkva Svetog Marka podignuta je u toku i posle Drugog svetskog rata, na mestu crkve iz 1835. godine, srušene u aprilskom bombardovanju. Stara crkva sazidana je baš tu negde gde je pet godina ranije javno pročitan Sultanov hatišerif o unutrašnjoj nezavisnosti Srbije. U Crkvi Svetog Marka počivaju car Dušan, kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin. Hram Svete Trojice (Ruska crkva) podignut je 1924. godine, za potrebe Rusa koji su posle Oktobarske revolucije u velikom broju izbegli u Beograd. Ovde se nalazi i čuvena Tašmajdanska pećina čije su stene stare 14 miliona godina. U njima se sakrivao vožd Karađorđe, kao i narod tokom bombardovanja u Prvom svetskom ratu. U pećini je bila i rezervna komanda Nemačke vojske u Drugom svetskom ratu.

Park Tašmajdan obiluje spomenicima, pa tako je tu spomenik pesnikinji Desanki Maksimović, zatim spomenik „Bili smo samo deca“ , posvećen deci poginuloj u NATO agresiji 1999. godine, kao i spomen-obeležje „Zašto“ , posvećen poginulim radnicima RTS-a. Tašmajdanski park je prostran, tako da se u njemu našlo dovoljno mesta za tri velika dečija igrališta, staze za trčanje, prostor za fitnes na otvorenom, table za šah, muzičku fontanu…Pored zelenih površina, u sklopu Tašmajdana je restoran „Šansa“, SRC „Tašmajdan“ sa zatvorenim bazenom, kompleksom otvorenih bazena i hotelom „Taš“, a u delu parka koji izlazi na Bulevar kralja Aleksandra nalazi se još jedan čuveni beogradski restoran „Madera“. Ne može da se kaže „Tašmajdan“ a da se ne pomene Malo pozorište „Duško Radović“ i V beogradska gimnazija. Park Tašmajdan ima i svoj „dodatak“ – Mali Tašmajdan, manju parkovsku površinu sa druge strane Beogradske ulice. Kada završite razgledanje tašmajdanskog parka naš preporuka za vaš ugodan boravak u prestonici jeste apartman Beograd, koji se nalazi u Balkanskoj ulici, jednoj od najstarijih ulica u gradu.