Vojni muzej u Beogradu

Datum: 31-03-2020

U samom centru Beograda, udaljen nekih petnaestak minuta šetnjom od Sky Aprtamana, na jugoistočnoj strani kalemegdanske tvrđave se nalazi Vojni muzej, koji se bez ikakve dileme može pohvaliti jednom od najređih zbirki artiljerijskog oruđa i oklopnih sredstava u Evropi, ali i impozantnom fototekom koju čini oko sto hiljada fotografija. Obavezno se raspitajte kojim danima se organizuju ture sa kustosom, jer će vas stručno osoblje dodatno upoznati sa istorijom ratnih dešavanja i ličnostima koje su to oružje koristili.

Upoznajte se sa vojnom istorijom dugom 14 vekova

Redovnu postavku Vojnog muzeja u Beogradu čini više desetina hiljada primeraka naoružanja i vojne opreme. Najveći deo postavke je posvećen Drugom svetskom ratu i socijalističkoj revoluciji, ali ćete biti i u prilici da vidite autentično oružje koje su nosile istorijske ličnosti. Pored naoružanja i vojne opreme, Vojni muzej u Beogradu se može pohvaliti i retkom zbirkom ordenja, odlikovanja i zastava iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, Srpsko-turskih i Balkanskih ratova, kao i iz Prvog svetskog rata.

Poslednji primerci vojne opreme u svetu

Eksterni deo postavke čine atriljerijsko naoružanje i oklopna vozila, pri čemu pojedini primerci datiraju iz XVII veka, ali većina eksponata su topovi i tenkovi zaplenjeni u toku Prvog i Drugog svetskog rata od Austrougara, Nemaca i Italijana. Poseban raritet eksterne postavke muzeja, čine tenkovi i tankete koji su proizvedeni u malom broju primeraka u svetu. Među njima su poljska tanketa TKF-3, proizvedena u svega osamnaest primeraka, nemački laki tenk PzKpfw I Ausf F VK 1801, proizveden u trideset primeraka, i jugoslovenski tenk A1 proizveden u svega pet. Poljska tanketa i jugoslovenski tenk su jedini preostali primerci u svetu. Još jedan ekskluzivan predmet, skoro dopremljen u Vojni muzej, je nemačka mašina za šifrovanje Enigma, koja je kompletno sačuvana i u izvanrednom stanju. Sa ovim eksponatima Vojni muzej u Beogradu se svrstava u red retkih muzeja koji se mogu pohvaliti tako bogatom riznicom predmeta.

Oružje znamenitih istorijskih ličnosti

Kolekciju naoružanja čine sablje, kubure i puške kremenjače oslikane motivima podneblja i kulture kojoj su istorijske ličnosti pripadale. Svaki primerak oružja je tretiran složenim i skupim tehnikama tauširanja zlatom i srebrom, dok su na sečivima i cevima upisivani podaci vezani za vreme izrade, majstora i naručioca posla. Posebno su interesantne improvizovane puške iz partizanskih radionica, koje su specifične zbog svoje unikatonosti, ali i domišljatosti i tehnici izrade.

Kolekciju ordenja i odlikovanja čine predmeti koji su bili u vlasništvu znamenitih istorijskih ličnosti kao što su kralj Aleksandar Karađorđević, vojvode Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Radomir Putnik i drugi oficiri i junaci iz oslobodilačkih ratova. Dve sablje se posebno ističu i predstavljaju poklone koje su članovi srpskih kraljevskih dinastija dobili u znak prijateljstva između naroda, ali i doprinosa koje su imali u različitim ratovima. Arsenija Karađorđevića je ruski kralj Nikolaj II Romanov darovao ,,dijamantskom sabljom” u znak zahvalnosti za iskazanu hrabrost u rusko-japanskom ratu, dok je Persijski šah 1901. godine darovao kralja Aleksandra Obrenovića sabljom na kojoj piše ,,Ovu sablju učini blagoslovenom, o Plemeniti i Večiti! Mom vlasniku ne daj propast, o Gospode, dok mu život traje”.

Retke zastave i vojna obeležja

Iz perioda 19 veka, muzej je zahvaljujući uspešnoj konzervaciji uspeo da sačuva crkvene i dobrovoljačke barjake iz srpsko-turskih ratova (1876-78), ali i veoma retke kozačke zastave rađene u spomen rusko-turskog rata (1828-1829). Najveći broj sačuvanih zastava je iz perioda Drugog svetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe i pripadao je partizanskim jedinicama. Najvredniji primerci ovih zastava su one koje su pripadale proleterskim brigadama, divizijama, korpusima i pojedinim bataljonima.