Obilazak Beograda: od centra do Save i Dunava

Datum: 20-03-2020
obilazak beograda reke

foto: beobuild.rs

Iako su otvoreni autobusi, ture u automobilima, na biciklima i električnim vozilima svakako interesantna opcija, Beograd ćete najbolje upoznati kada ga obilazite peške. Ture koje omogućavaju da stanete bilo gde, npr. na Segway i hoverboard vozilima, su svakako zgodne, ali pešačke zone, poput Knez Mihailove, zatvorene su za ta vozila, dok mnoge ulice, poput Skadarlije, nisu pogodne za bilo koji tip točkaša. Naša preporuka je obilazak Beograda peške, jer to vam omogućava da konstantno razgovarate sa saputnicima ili vodičem, kao i da uđete u bilo koji kafić ili restoran.

Obilazak Beograda sa vodičem ili bez vodiča?

Ture sa vodičima su najbolja opcija kada želite dobro da upoznate neki grad, međutima da bi tura bila dobra, broj učesnika mora biti mali i nivo znanja među učesnicima mora biti sličan, jer u suprotnom će informacije za nekoga biti suvišne a za nekoga nedovoljne. U eri u kojoj je sve informacije, barem kada su u pitanju veliki gradovi, moguće pronaći na internetu, uključivanje vodiča nije neophodno, posebno jer sa vodičem nećete moći da stanete na mestima na kojima nije predviđeno stajanje. Ako ne dolazite u većoj grupi, slobodno istražite Beograd sami, dobro potkovani informacijama sa web-a o objektima pored kojih prolazite, pri čemu se velika detaljnih podataka može naći na Wikipedia portalu. Interesantno je da za veliki broj objekata i spomenika najviše informacija možete naći na engleskoj verziji ovog sajta, tako da preporučujemo kombinovani unos ključnih reči na srpskom i engleskom.

Kroz Dorćol do Dunava

Kako videti najznačajnije zgrade, ulice i trgove, proći pored najboljih kafana i kafića tokom jednog popodneva? Skadarlija, Knez Mihailova i Kalemegdan se podrazumevaju, međutim većina turista ne istražuje Kalemegdan detaljno, tako da ova celokupna tura traje svega oko jedan sat, naravno bez ulaska u Skadarlijske kafane. Ova ruta može se produžiti u dva smera i oba obuhvataju silazak na reke, najveće blago Beograda. Ako idete u kontra-smeru, od Kalemegdana ka Skadarliji, možete nastaviti ka crkvi Aleksandra Nevskoj i Muzeju Nauke i tehnike, kako biste ubrzo izašli na Dunavski kej i potom nastavili kejom ka Ušću. Ova trasa omogućava posetiocima Beograda da upoznaju Dorćol, jedan od najautentičnijih delova grada i da vide reke izbliza, a ne samo sa Kalemegdana.

Silazak na reke

Od Trga republike do SC 25. Maj preko Kalemegdana

Druga opcija za obilazak Beograda i nastavak rute Skadarlija-Kalemegdan, posle dolaska na Beogradsku tvrđavu, je prolazak kroz centralni deo tvrđave, pored Sahat kule i Planetarijuma, pa zatim spuštanje u Donji grad, do Kule Nebojša. Šetačima su na raspolaganju tri staze za silaženje, pri čemu je verovatno najinteresantnija ona koja prolazi pored Crkve Ružice. Sa silaskom na Savski kej, šetači mogu odabrati da krenu levo, ka pristaništu i Beogradu na vodi ili desno, ka ušću Save u Dunav.

Savska tura

Nažalost, osim staze koja vodi od Beograda na vodi ka SC 25. Maj, teško je preporučiti rutu koja bi gosta provela kroz Savski Venac i deo Starog Grada na obalama Save. Savamala je znatno redukovana, dok deo oko stare železničke stanice nije još uređen kako je planirano. Gostima Beograda koji su videli centar i sada žele da odu malo dalje zato savetujemo da krenu od Beograda na vodi do Pristaništa i zatim se vrate do Brankovog mosta, pređu ga peške i zatim nastave šetnju sa suprotne strane Save, bilo ka mostu Gazela ili ka Muzeju savremene umetnosti. Šta god da odaberu, biće nagrađeni divnim pogledom na stari deo grada sa novobeogradske strane, a ova tura posebno je interesantna u doba godine kada su splavovi otvoreni.

Velika većina Sky apartmana nalazi se u delovima centra koji su blizu rekama, kao što su Dorćol i okolina Zelenog Venca, što ih čini posebno dobri polaznim tačkama za istraživanje grada. Mnogi naši gosti pri odlasku nam napomenu da nisu ni morali da ulaze u javni prevoz ili plaćaju taksi, već da su svuda išli peške, što nam je posebno drago.