„Na kafi kod kneginje Ljubice“

Datum: 31-07-2020

 

konak kneginje ljubice beograd

Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“ je prvi muzejski teatar u Srbiji. U autentičnom okruženju iz devetnaestog veka, uz posluženje kafom i ratlukom, posetioci Konaka Kneginje Ljubice će imati priliku da se upoznaju sa životom prve vladarke kneževine Srbije. Gosti konaka će se upoznati sa istorijskim činjenicama iz vremena kneza Miloša Obrenovića, njegovom odnosu prema knjeginji Ljubici, ali i mnogim drugim zanimljivostima vezanim za način života tadašnje Srbije.

Omiljena prva dama

Kneginja Ljubica je bila poznata kao odvažna, stroga, rečita i odana žena. Nadaleko poznata po svojoj neustrašivosti. Smatra se da je njena hrabrost bila presudna za pobedu ustanika u bici na Ljubiću. Ostaće upamćena anegdota prema kojoj Ljubica, kako bi prekorila i ohrabrila ustanike da se vrate u borbu, upućuje reći ,,Kecelje ženske pašite, pa mi žene idemo da se bijemo“. Narod joj je dodelio nadimak ,,Velika gospođa“, zbog česte i nesebične pomoći koju je pružala sirotinji, ali i zbog dostojanstvenog, skromnog i odmerenog načina odevanja. Nije prezala da iznosi političke stavove, zbog kojih je ulazila u ozbiljne sukobe sa knezom Milošem Obrenovićem. Od svih vladarki devetnaestog i dvadesetog veka kneginja Ljubica je ostala u najlepšem sećanju srpskog naroda.

Građansko društvo i način života u Srbiji

Pored monodrame „Na kafi kod kneginje Ljubice“, svi posetioci će imati priliku da vide i stalnu postavku Konaka kneginje Ljubice, koja se sastoji od predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali u devetnasetom veku pod uticajem zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Većina predmeta je pripadala dinastiji Obrenovića, ali i drugim istaknutim srpskim porodicama tog vremena. Cilj postavke je da prikaže nastanak i razvoj visoke građanske kulture, ali i način života i stanovanja u Beogradu devetnaestog veka.

konak kneginje ljubice

Unutrašnjost Konaka

Konak kneginje Ljubice je izgrađen u periodu između 1829. i 1831. godine, ali ga je dinastija Obrenovića koristila samo do 1842. godine, nakon čega prelazi u nadležnost različitih državnih institucija. Sedamdesetih godina dvadesetog veka uprava grada Beograda donosi odluku da Konak promeni namenu i postane muzej. Nakon okončanih radova na sanaciji i rekonstrukciji zgrade, Konak 1980. godine otvara svoju stalnu postavku ,,Enterijer beogradskih kuća 19. veka”.

Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“ igra se svake druge i četvrte nedelje u mesecu od 14 časova. Karte možete nabaviti putem web sajta tickets.rs, i to po ceni od 450 dinara. Đaci, studenti, penzioneri i nezaposleni imaju pravo na povlašćenu cenu ulaznice koja iznosi svega 100 dinara. Konak kneginje Ljubice nalazi se u centru Beograda, na samo nekoliko stotina metara od većine Sky Apartmana.

kneginja ljubica

Kneginja Ljubica (1788-1843)