BELI DVOR

Datum: 09-08-2017

Beli dvor nalazi se sa Kraljevskim dvorom u okviru dvorskog kompleksa na najvišem brežuljku Dedinja, na imanju površine 135 hektara.

Izgradnja je završena 1936. godine, po projektu Aleksandra Đorđevića. Renoviran neposredno posle Drugog svetskog rata. Konačno je uređen i opremljen za sadašnju namenu istovremeno sa Starim dvorom. Kompleks dvorova, uređen kao jedinstvena slobodna površina, služi u rezidencijalne svrhe.

Gradnju Belog dvora započeo je 1934. godine, privatnim sredstvima kralj Aleksandar I sa željom da napravi rezidenciju za svoje sinove, ali nije doživeo da vidi završetak radova. Izgradnju dvora dovršio je knez Pavle koji je, kao veliki ljubitelj umetnosti, dvor opremio vrednim umetničkim delima.

Uz dvor, sagrađeni su i kuhinja i garaža, koji su sa centralnim objektom povezani podzemnim tunelom. Pred početak Drugog svetskog rata u Evropi, knez Pavle je objektu pridodao i podzemno sklonište.

U očekivanju punoletstva Petra II Karađorđevića, Beli dvor koristio je knez Pavle sa porodicom, a posle II svetskog rata dvor je služio kao reprezentativni objekat u kome su se održavale svečanosti i primali ugledni gosti iz inostranstva.

Poput svog, starijeg „suseda“ koji je nemi svedok istorije i politike pre 1945. godine, tako su odluke donošene u Velikom salonu i Svečanoj trpezariji, Belog dvora imale presudnu ulogu na noviju istoriju Srbije. Tokom predsedničkog mandata Slobodana Miloševića (1997-2000) , objekat je korišćen za živu političku aktivnost, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu. Poslednji šef države koji je zvanično primljen u Belom dvoru bio je Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašensko 1999. godine. U Svečanoj trpezariji Belog dvora, potpisan je dokument kojim se otvorio put za potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim je okončan oružani sukob NATO-a i SRJ otpočet 24. marta 1999. godine.

Danas Beli dvor, kao i čitav dvorski kompleks na Dedinju koristi princ Aleksandar II sa porodicom. Objekat je pak, vlasništvo Republike Srbije.

Nakon razgledanja Belog Dvora, preporučujemo vam da predahnete u našem apartmanu Moskva, koji se nalazi u neposrednoj blizini Terazija.