Savamala – Urbani distrikt

Zgrada u ovom kraju koje imaju svoju priču i istoriju je mnogo,  kao i ljudi koji žele da saznaju zašto je Savamala tako često pominjana. U poslednje vreme Savamala je stekla nov i prepoznatljiv duh i novu količinu optimizma – ovaj lep i zapušten deo grada konačno je postao stecište kreativnosti i novih ideja!

Srce beogradske alternativne kulture

U poslednjih nekoliko godina, umetnici i dizajneri učinili su da Savamala postane njihova Meka, sa umetničkim prostorima, kulturnim centrima i galerijama na svakom uglu, ali i sa uličnom umetnošću koja krasi zid svake zgrade.

Kulturni centar GRAD najstariji je kulturni centar na području Savamale. Nalazi se u blizini Brankovog mosta, u ulici Braće Krsmanović, postoji od 2009. godine, a nastao je na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Prvi put je kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postao kulturna pozornica i mesto za raznolika kulturna dešavanja. U klubu Grad tokom čitave godine organizuju se izložbe, koncerti, debate, predstave, konferencije, radionice, mini-festivali, tematske klupske večeri.

Galerija 12 HUB je centar za umetnost i tehnologiju posvećen promociji i razvoju intermedijske umetnosti i performansa. Pored izložbi u galeriji 12 su se odvijali i performansi, live stream događaji, digitalni susreti, prezentacije, radionice i sl. IMG_4488-1024x682

Mikser House regionalno stanište kreativnosti je magacin u Karađorđevoj koji je preuređen u umetnički prostor i nazvan Centar za razvoj dizajna i inovativnosti. Otvoren je kao baza najvećeg regionalnog festivala kreativnosti „Mikser“, a brzo je postao nezaobilazna tačka na kulturnoj klupskoj mapi i kada je reč o koncertima, filmskim projekcijama, predstavama, izložbama, žurkama, plesnim večerima.

Ben Akiba comedy club & bar nastao je iz saradnje ugostiteljskog tima čuvenog Ben Akiba bara, zatim Blowup bara i organizacije Standup.rs koja je osnovala scenu stand up komedije Srbiji. Pravo mesto za sve ljubitelje stand up komedije, ali i dobrih koktela, muzike i fenomenalnog ambijenta u dvospratnom klubu.

Centar klupske scene

Mladost i Ludost su dva manja kluba koje deli jedan hodnik – svaki klub ima svoju muziku i svoje specifičnosti, a Mladost ima i deo u podrumu. U klubu Mladost dominira elektronski zvuk, house, deep house i razni podžanrovi, dok se u Ludosti sluša mejnstrim (pop, rok, disko, fank, radijski hitovi).

Autentičan, posećen, sa zanimljivim enterijerom i programom, raznim DJ nastupima i povremenim živim svirkama je i Brankow u Crnogorskoj ulici. Brankow je deo Brankovog mosta, ima impresivnu unutrašnjost i drugačiju atmosferu.

Čorba kafe vlasništvo je članova grupe Riblja Čorba, postoji od 2003. godine i koncipiran je kao autentičan rok klub sa živim svirkama i tematskim večerima posvećenim različitim dekadama u istoriji rok muzike. Poznat je i kao omiljeno stecište bajkera.

Klub Tranzit novi je beogradski klub na glavnoj lokaciji beogradskog noćnog života. Važi za jedan od najboljih klubova u Beogradu u koji ćete sa ponosom da dovedete prijatelje koji vam u goste dolaze van grada ili iz inostranstva. Počev od fenomenalnog enterijera, preko bogatog izbora pića do odličnog i profesionalnog osoblja koje se prema vama ophodi sa poštovanjem, uživačete u sjajnom provodu.

Industrija bar je još jedan novi objekat sa svojim modernim enterijerom, najboljim koktelima i disco-house zvukom.  Uživaćete i uz zvuke jazz-a, disco i house ritma i svakako će vam postati jedno od omiljenih mesta za izlazak.

Peron ima raznovrstan dnevni, večernji i noćni program sa ciljem da zadovolji različite ukuse, privuče različite profile ljudi, pruži mogućnost informisanja i edukacije kroz zabavne sadržaje. Koncept kluba zamišljen je kao spoj različitih vidova umetnosti, kvalitetnih multimedijalnih sadržaja, nesvakidašnjih i atraktivnih dešavanja, i odličnog noćnog programa, vrhunskog DJ-inga i živih svirki.

Gastro kutak Beton Hala beton-hala

U Karađorđevoj ulici, od brojeva 2 do 4 nalazi se Beton Hala, nekadašnje prazno i zapušteno skladište koje od 2006. godine ima novi izgled i namenu zahvaljujući inicijativi i akciji arhitekte Aleksandra Rodića. Beograd je definitivno dobio nov prostor na obali reke, nedaleko od Brankovog mosta, autentičano osmišljen i prepoznatljiv. Tu su restorani – Cantina de Frida, Comunale, Iguana, Toro Latin Gastro bar, Sofa Lounge bar, Druga Piazza, koji nude različite ukuse moderne kuhinje.

Apartmani u blizini Savamale su – Lux, Relax, Moskva, Royal, Superior, Premium, Balkanska, Terazije, Beograd.