10 MESTA KOJA MORATE VIDETI U BEOGRADU

Praktični vodič kroz Beograd uz prateće informacije o povoljnom smeštaju

Glavni grad Srbije je šaroliko mesto i potrebno je najmanje jedan mesec da ga temeljno istražite, jer atrakcije Beograda nisu grupisane u centru grada kao što je slučaj u većini drugih evropskih prestonica. Ovaj tekst zamišljen je kao osnovni vodič za sve koji dolaze prvi put u Beograd, kao i za one koji su propustili priliku da vide neke od atrakcija tokom ranijih poseta. Kada planirate obilazak ovde navedenih lokacija imajte na umu da su one često kilometrima udaljene, kao i da javni prevoz često nije najzgodniji način da se pređu veće razdaljine. Zato preporučujemo da lokacije koje su međusobno blizu obiđete u jednoj turi, posebno one duž Dunava i Save, te da ne obilazite lokacije iz različitih delova grada tokom istog dana jer će vam to biti naporno. Saznaćete i koji apartmani za iznajmljivanje su u blizini navedenih lokacija, ako vam se neke od njih posebno svide i želite da boravite upravo u tom kraju.

1. Beogradska tvrđava. Tvrđavu je zaista teško zaobići kada dolazite u Beograd, jer se glavna pešačka zona u Knez Mihajlovoj završava upravo pred njom. Tvrđava predstavlja jedan od najvećih očuvanih kompleksa tog tipa u Evropi, a Kalemegdanski park, koji okružuje tvrđavu, prvi je po veličini u Beogradu. Prvu tvrđavu podigli su još Rimljani, a njen današnji izgled odlikuju odlična očuvanost, više muzeja i restorana, kao i fantastičan pogled koji se preko Save i Dunava pruža sa Kalemegdanske terase.

Tvdjava_iz_vazduha

Apartmani u blizini: Vasina

2. Širi centar grada. Čak i bez pisanog ili profesionalnog vodiča svakako ćete deo vremena provesti u širem centru grada i zgodno je znati koji kvartovi se mogu smatrati centrom kako biste mogli da planirate svoje šetnje, i zato pogledajte mapu na kraju ovog teksta. Još jedan jednostavan način da se definiše centar grada jeste da je to prostor koji leži unutar kruga koji opisuje tramvaj „dvojka“, mada deo grada južno od Brankove ulice možete ostaviti za kraj obilaska.

Apartmani u blizini: Superior, Royal, Premium, Moskva, Lux, Terazije, Balkanska

3. Uži centar grada. Glavno gradsko šetališe uključuje ulicu Kralja Milana, Terazije, Trg Republike i Knez Mihajlovu ulicu, pri čemu je finalni deo pešačka zona. Bez obzira gde ste u širem centru, videćete mnoge znamenite građevine, brojne prodavnice, bioskope, knjižare i druga interesantna mesta. Ako se iz pravca Narodnog pozorišta spustite ka Dunavu, naći ćete se u gornjem delu Dorćola, delu grada poznatom po klubovima i kafićima.

Apartmani u blizini: Parlament, Silver, Spa, Vasina, Tito, Skadarlija

4. Dorćolska obala Dunava. Jedno od najzanimljivijih priobalnih područja, posebno zbog divnog pogleda. Šetalište je kilometrima dugo i povezano je sa savskim kejom starog dela grada. Čitava desna obala Save od Ade Ciganlije do ušća Save u Dunav i dalje uz Dunav jeste jedno veliko šetalište, na momente uže, na momente šire, ukupne dužine preko deset kilometara. Veliki broj kafića i noćnih klubova, posebno oko samog ušća, nalazi se na ovoj trasi.

Apartmani u blizini: Dositejeva, Dositejeva duplex, Dorćol penthaus, Elegance, Francuska

5. Bulevar Kralja Aleksandra. Veoma dugačak bulevar koji počinje u širem gradskom jezgru, poznat po malim i ne tako malim prodavnicama svih tipova. U delu Bulevara koji je najbliži centru grada nalazi se Tašmajdanski park, idealno mesto za relaksaciju u strogom urbanom centru, dok su u nastavku bulevara odlične poslastičarnice i restorani. Ovaj deo Beograda je stecište mladih, ne samo zbog šopinga već i zbog blizine nekoliko velikih fakulteta.

Apartmani u blizini: Taš, Rich, Knez, Garden

6. Savski kej, Novi Beograd. Za razliku od desne obale Save (uz stari deo grada) gde nema prekida u pešakoj stazi celom dužinom toka reke kroz grad, na novobeogradskoj strani postoje dva odvojena keja – manji, prekoputa Ade Ciganlije, do koje vas vode čamci (6a na mapi), i daleko veći, koji prolazi ispod mostova na Savi i spojen je sa dunavskim kejom u Zemunu (6b na mapi). Ovaj druga polovina je možda i najlepši deo Beograda, uz pregršt klubova i restorana, a duž celog puta prostire se biciklistička staza.

Beograd-Mapa_dobrog_provoda_u_Beogradu-Srbija_TOP_10

7. Zemun. Iako je sada nerazdvojni deo Beograda, Zemun je bio poseban grad tokom najvećeg dela svoje istorije. Dok je Beograd bio pod Turcima od 15. veka pa sve do početka 19. veka, Zemun je bio pod Habsburzima, tako da je arhitektura sasvim centralnoevropska. Zamun je, između ostalog, poznat po odličnim ribljim restoranima na obali Dunava, a posebno interesantna istorijska atrakcija je brdo Gardoš.

8. Ada Ciganlija. Ada je bila najveće rečno ostrvo na Savi celom dužinom njenog toka kroz Srbiju, ali je sada spojeno sa obalom čime je formirano veštačko jezero, danas omiljeno kupalište glavnog grada. Tokom leta čak do 100.000 Beograđana dnevno poseti Adu Ciganliju, a osim kilometarskih plaža tu su i stotine kafića, kao i sportski tereni. Veštačko jezero se može potpuno obići peške, biciklom ili na rolerima a pun krug oko jezera dug je sedam kilometara.

9. Pijaca Kalenić. Najveća zelena pijaca u Beogradu, na kojoj veliki broj prodavaca nudi organsku hranu, uz jednako dobru ponudu raznih domaćih proizvoda, od kolača do mesnih prerađevina. Posebno je zanimljivo posetiti pijacu subotom i nedeljom. U poređenju sa svim drugim vidovima ishrane, pripremanje obroka od svežih namirnica je najpovoljnije i najzdravije, a svi SKY apartmani poseduju kompletno opremljene kuhinje, tako da priprema nije problem.

Apartmani u blizini: Knez

10. Košutnjak. Kada obiđete sve prethodne lokacije predlažemo da posetu Beogradu završite odlaskom u Košutnjak, veliku park-šumu u južnom delu grada. Započnite šetnju u blizini centra, kod Muzeja istorije Jugoslavije i za jedan i po sat stići ćete do najvišeg dela Košutnjaka, u blizini Pionirskog grada. Odmorite se u nekom od kafića i restorana i obavezno posetite bazen Košutnjak tokom leta.

Apartmani u blizini: City, Teatro