Dani Beograda 2016

Datum: 08-04-2016

Tradicionalno Beograd obeležava Dane Beograda 16-19. aprila kao sećanje na dva značajna događaja u svojoj istoriji.
Prvi je 16. april 878. godine, kada je prvi put pomenut naziv Beograd na slovenskom jeziku u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu.
Drugi je 19. april 1867. kada je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada Beograda, čime je okončna otomanska okupacija nad srpskim narodom, koja je trajala čitavih 346 godina.

Ove godine program će biti proširen u odnosu na ranije godine i trajaće 15-30. aprila. Organizatori pripremaju veliki broj događaja za sve uraste i interesovanja.

Dani Beograda – program:

Događaj koji otvara manifestaciju Dani Beogada biće „Dečje beogradsko proleće“, u petak, 15. aprila. Sutradan, 16. aprila, beograđani će moći da uživaju u čak 18 koncerata koji će biti održani u Knez Mihailovoj ulici.

Dani Beograda - Knez Mihailova

Dani Beograda – Knez Mihailova

Manifestacija „Beograd u kadru“ će se održati na tri značajne beogradske lokacije, Knez Mihailova, Savska promenada i Cvetni trg u periodu 15-18. aprila. Na ovom događaju će posetioci moći da uživaju u poeziji, gde će poznati glumci čitati stihove o Beogradu.

U ponedeljak, 18. aprila, gradske institucije organizuju „Otvorena vrata institucija grada“ za sve posetioce, a isti dan Muzej Jugoslovenske kinoteke organizovaće reviju filmova o Beogradu.

U Skupštini grada 16-20. aprila biće postavljena izložba vrednih eksponata, iz većine beogradskih muzeja, koje građanji nisu imali priliku da vide. U istom terminu, na Savskoj promenadi posetioci će moći da uživau i postavkama izložbe „Iz istorije plovidbe“, Muzeja nauke i tehnike, uz koncert evergrin muzike sa Vojkanom Borisavljevićem, Nadom Pavlović, Beti Đorđević i Žarkom Dančuom kao i u koncertu Vlade Maričića i Tanje Jovičević.

U Sava centru 21. aprila, biće zakazan je koncert Divne Ljubojević.
Kao završnica proslave Dani Beograda, u subotu, 31. aprila održaće se dva kncerta. Na Trgu Republike se obeležava se Međunarodni dan džeza koncertom Big benda RTS-a, sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem, a u Domu omladine biće održan koncert Lie Pale.

Dani Beograda - Savska Promenada

Dani Beograda – Savska Promenada

Proleće u Beogradu i Dani Beograda su samo neki od razloga zašto treba da napravite izlet u srpsku prestonicu. Smeštaj vas čeka u sjajnim apartmanima koje preporučujemo za ovakvu avanturu: Sky apartman i Premier apartman.