Beogradski letnji festival-BELEF 2017

Datum: 28-06-2017

Pod sloganom „Leti kulturno“ od 23. juna do 23. jula biće organizovan Beogradski letnji festival – BELEF 2017, pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Ova manifestacija održava se po 26. put u srpskoj prestonici i na pravi način odražava duh Beograda.

Najavljen je bogat program, sa nikad većim brojem kulturnih dešavanja. BELEF 2017 će biti poseban i po nastupu Bajage i Instruktora, Sanje Ilić i grupe Balkanika, a nastupiće i gosti iz Indije sa nekoliko programa. Umetnički direktor festivala Aleksandar Ilić pozvao je građane da deo leta provedu na BELEF-u i najavio je raznolik program. On je izrazio zadovoljstvo da se posle dugo vremena umetnička igra, performans, kao i veliki broj izložbi vraća na festival. Takođe je dodao da će se program odvijati na nekoliko lokacija, poput SKC-a, Narodnog pozorišta i Kuće legata. Beogradski letnji festival je manifestacija koja tokom leta ima za cilj da producira i predstavi vrhunska umetnička ostvarenja iz oblasti pozorišta, muzike, vizuelnih umetnosti i drugih umetničkih disciplina i da na taj način animira Beograđane i njihove goste.

Na 26. festivalu BELEF, posetioci će moći da uživaju u pozorišnim predstavama, izložbama, ali i koncertima klasične muzike, dok su i za najmlađe pripremljene predstave i radionice. Bogat program, sa rekordnim brojem kulturnih dešavanja, uz goste iz Indije obeležiće ovogodišnji BELEF. Beogradski letnji festival objedinjuje tri umetničke oblasti: scensku (pozorište i umetničku igru), vizuelne umetnosti (video, art, instalacije, performanse i printove) i muziku.
Održava se na Kalemegdanu, Adi Ciganliji, beogradskim ulicama i trgovima, pozorišnim i drugim dvoranama u gradu tokom jula i avgusta. Davne 1976. godine imali smo prve pokušaje da se organizuju kulturni programi u Beogradu van glavne umetničke sezone, tokom letnjih meseci. Program se zasnivao uglavnom na koncertima klasične muzike stranih gostiju. Zatim se od 1986. do 1991. godine održava Beogradsko leto, preteča BELEF-a, tokom kojeg su se izvodile brojne pozorišne predstave, koncerati i drugi programi na otvorenom. Od 1991. godine, tada još Beogradsko leto, zvanična je manifestacija grada Beograda. Naredne godine održava se prvi BELEF pod ovim imenom. Tvorac naziva je gospodin Nebojša Bogunović, tadašnji generalni sekretar Festivala.

Da bi dobio formu koju ima danas, Beogradski letnji festival je iz godine u godinu rastao i napredovao, menjajući organizatore, dopunjavajući programe i lokacije na kojima se ti program odvijaju. BELEF-centar kao gradska ustanova kulture osniva se 2004. godine čime se Beogradski letnji festival i formalno institucionalizuje, u organizacionom smislu.

Za pojedine koncerte i predstave ulaz će biti besplatan. Ulaznice za sve sadržaje na BELEF-u 2017, za koje nije slobodan ulaz, mogu se kupiti na info-pultu BELEF u bašti SKC-a, kao i u turističkoj oganizaciji Beograda. Beogradski letnji festival sjajan je povod da posetite prestonicu ovog leta. Imaćete priliku da uživate u bogatom kulturnom programu, rashladite se pored reka i upoznate sve čari prestonice. Za ugodan boravak naša preporuka za vas jeste naš apartman Terazije, koji je lociran u samom centru grada i od koga možete brzo i lako stići na sve pomenute lokacije.