Balkan Wine Expo

Datum: 25-02-2015

Drugi put zaredom Beograd je izabran da bude domaćin  sajma vina u organizaciji izdavačke kuće Bako Arijana (Bacco Arianna) iz Treviza i njihovog specijalizovanog časopisa „Papageno“. Balkan Wine Expo će ovom prilikom predstaviti više od 30 proizvođača vina, dva velika konzorcijuma, više od 300 etiketa najboljih italijanskih vina i šest proizvođača maslinovog ulja.

Po rečima Alvara De Ane (Alvaro De Anne), odgovornog urednika časopisa „Papageno“, vinska kultura u Srbiji je na zavidnom nivou i Srbija trenutno predstavlja stratešku destinaciju za brojne kategorije proizvoda iz Italije.

Balkan Wine Expo trajaće jedan dan, 5. marta od 10h do 20h i biće namenjen prvenstveno profesionalcima: uvoznicima, distributerima, hotelima, restoranima-kupcima, somelijerima, predstavnicima medija, ali gosti SKY apartmana, koji su i ujedno ljubitelji kvalitetnh vrsta i odlični poznavaoci vina, moći će da uživaju i da se dobro zabave.

Svi oni imaće priliku da probaju više od 300 etiketa vina iz vinarija sa najvećom tradicijom vinogradarstva iz italijanskih regija: Pijemonte (Piemonte), Lombardija (Lombardia), Veneto (Veneto), Friuli (Friuli), Toskana (Toscana), Abruco (Abruzzo) i Pulja (Puglia). Iz ovih regija biće predstavljena i najvažnija autohtona vina Italije.

Istog dana, u salama „Žiča“ i „Ostrog“ hotela Holiday Inn Belgrade biće održani seminari posvećeni vinu i maslinovom ulju. U 11h pod nazivom „Vina regije Veneto“ počinje seminar posvećen degustaciji i predstavljanju DOC i DOCG vina regije Veneto. U 14.30h počinje radionica pod nazivom „Maslinovo ulje i njegove teritorije“.

Prvi put u Beogradu predstaviće se i šest proizvođača maslinovog ulja extravergine. Sajam neće biti prodajnog karaktera, ali vina će moći da se degustiraju neograničeno uz kauciranje čaše po ceni od 300 RSD.